Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Makedonijo napotila enaindvajseto skupino policistov. Med 22. novembrom in 22. decembrom 2017 bo za izvajanje skupnega nadzora pri prehajanju državne meje na makedonskem ozemlju skrbelo tudi šest policistov iz Slovenije.

IMG 5604

Naloge bodo v Makedoniji opravljali Boštjan Žula iz Policijske postaje Žalec, Silvo Lasbaher iz Policijske postaje Ljutomer, Damijan Pernek iz Policijske postaje Ljubljana Bežigrad, Martin Piršič iz Policijske postaje Ribnica, Silva Žibert iz Postaje prometne policije Novo mesto in Gregor Plajnšek iz Policijske postaje Tolmin.

IMG 5589

Dan pred odhodom je policiste sprejel generalni direktor policije Marjan Fank, ki jim je zaželel varno opravljanje dela in da bi se domov vrnili bogatejši za nove izkušnje. Sprejemu in delovnemu srečanju sta prisostvovala še Vladimir Pocek, vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, ter Roman Čoh, prav tako iz Sektorja za mednarodne policijske operacije. Predhodna skupina se je že vrnila domov, o tamkajšnjih razmerah je na sestanku poročal njen vodja Marko Škedelj iz Policijske postaje Novo mesto.
 
Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica in izven območja mejnega prehoda Bogorodica, na t. i. zeleni meji. Po potrebi bodo pomagali makedonskim policistom v začasnem prehodnem centru Gevgelija. Slovenski policisti bodo naloge izvajali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi