Sorodne objave

 

V Rigi v Latviji je med 1. in 3. septembrom 2010 potekala strateška konferenca agencije Frontex, ki so se je poleg članov ekspertne skupine udeležili tudi vodje šol za šolanje službenih psov iz številnih držav.

DSC 0034

Na sestanku je poleg predstavnikov agencije Frontex sodelovalo še 45 predstavnikov (mejnih) policij iz 27 držav Evropske unije in držav, ki so se priključile projektu. Slovensko policijo sta predstavljala glavni koordinator za področje službenih živali Adil Huselja in vodja Oddelka za šolanje službenih psov Marko Medvešek.

DSC 0008

Vodja konference Radu Constantin Anton

339

 Marko Medvešek in Michal Stockl v prostorih vodnikov službenih psov

 

Konferenco je vodil vodja projekta Radu Constantin Anton. Udeležencem je najprej predstavil celoten projekt, v nadaljevanju pa so člani ekspertne skupine predstavili gradivo za nadaljnje usposabljanje. Delo je potekalo v dveh delovnih skupinah. Udeleženci konference so se posvetovali o odprtih vprašanjih in določili izhodišča za nadaljnje delo.

DSC 0014

Vodja latvijske mejne policije Vladimirs Zaguzas


V sklepnem delu je vodja projekta predstavil:

  • vlogo strateške skupine, v kateri bodo vodje šol za šolanje službenih psov; ekspertne skupine, v kateri delujejo nominirani predstavniki držav oziroma policij, in vlogo nabora inštruktorjev, ki bodo sodelovali pri usposabljanjih;
  • okvirni načrt dela do konca letošnjega leta in za leto 2011, v sklopu katerega bodo organizirani seminarji za inštruktorje, delavnice in pilotski projekti, pri čemer bo sodelovala tudi slovenska policija;
  • izdelavo mreže za sodelovanje med šolami ter izmenjavo znanja in izkušenj pri šolanju službenih psov in usposabljanju vodnikov;
  • potrebo po implementaciji priročnika s skupnimi standardi in prilagoditvi nacionalnih programov usposabljanja.

 
Čeprav je bila konferenca glede na količino zastavljenih ciljev zelo kratka, pa so tako vodja projekta kot udeleženci konference izrazili zadovoljstvo z doseženimi rezultati, saj bodo omogočili nadaljevanje projekta in tako bolj strokovno in učinkovito delo na področju usposabljanja in operativnega dela službenih psov.

340

 Stavba policijske enote na praškem letališču

287

Utrinek iz starega dela Rige


Ob koncu srečanja sta predstavnika slovenske policije na povabilo Michala Stockla obiskala oddelek vodnikov službenih psov, ki deluje v okviru policijske enote na praškem letališču in se seznanila z njihovim delom.

326


Več o delu vodnikov službenih psov