Sorodne objave

 

V začetku januarja je smučarska sezona na vrhuncu, hkrati pa je to tudi obdobje šolskih počitnic na Hrvaškem, ki jih precej hrvaških turistov izkoristi za rekreacijo na slovenskih smučiščih. Tudi letos bosta zato dva hrvaška policista med 3. in 12. januarjem pomagala slovenskim kolegom pri njihovem delu.  

DSC 0320

Letos naloge na slovenskih smučiščih, in sicer na Rogli, Kopah in v Kranjski Gori, med 3. in 12. januarjem opravljata Željko Turk iz Policijske uprave Međimurske in Mario Culej iz Policijske akademije v Zagrebu. Naloge hrvaških policistov so predvsem nuditi pomoč slovenskim kolegom pri sporazumevanju s hrvaškimi državljani, svetovati o načinu obravnave njihovih državljanov in nuditi pomoč hrvaškim državljanom pri stikih z njihovim veleposlaništvom. Med opravljanjem nalog hrvaški policisti ne izvajajo policijskih pooblastil in ukrepov. Naloge opravljajo po navodilih vodje policijske postaje pristojne policijske uprave. Napoteni policisti med opravljanjem nalog nosijo svojo uniformo in niso oboroženi.

DSC 0301

Več o sodelovanju slovenskih in hrvaških policistov na smučiščih med zimsko turistično sezono sta danes, 5. januarja, povedala Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije in dr. sc. Krunoslav Borovec, načelnik hrvaške uniformirane policije.

Šef hrvaške uniformirane policije dr. sc. Krunoslav Borovec je poudaril pomen dobrega sodelovanja obeh policij tako v času zimske kot poletne sezone. Poleti na Hrvaško prihaja mnogo slovenskih turistov, pozimi pa so njihovi državljani v velikem številu gostje slovenskih smučišč. Sodelovanje je pretežno preventivne narave, saj policisti že s svojo prisotnostjo na smučiščih preprečijo morebitna kazniva dejanja in prekrške. V primerih, ko smučarji potrebujejo pomoč, npr. če kdo izgubi dokumente ali je žrtev kaznivega dejanja, lahko hrvaškim državljanom v njihovem jeziku pomagajo z nasveti in jim tako pomagajo, da počitnice minejo sproščeno in varno.

Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije je dejal, da je policija v tej zimski sezoni obravnavala 20 nesreč na smučiščih, od tega približno polovico s hudimi telesnimi poškodbami. V nesrečah so bili smučarji večinoma udeleženi sami. V največ primerih je šlo za poškodbe glave, hrbtenice in razne zlome. Spregovoril je tudi o tatvinah na smučiščih in še posebej opozoril na to, naj smučarji oz. deskarji svojo opremo slikajo, si zapišejo tovarniške številke, da bodo lahko ob morebitni tatvini policiji posredovali kakovostne informacije.

Boris Verdnik iz Sektorja uniformirane policije na PU Celje je postregel z nekaj statističnimi podatki za smučišča na območju celjske policijske uprave. Kot je dejal, je bilo v sezoni 2015/2016 55 hudih poškodb, v sezoni 2016/2017 pa 76. V vseh primerih so bili za nesreče odgovorni smučarji sami. Povečalo se je tudi število lažje poškodovanih na smučiščih, in sicer s 16 v sezoni 2015/2016, na 35 v sezoni 2016/2017. Med poškodovanimi je bilo največ otrok in mladostnikov. Število kaznivih dejanj je v zadnjih letih upadlo, na smučiščih so obravnavali 6 tatvin, v okolici smučišč pa 3 tatvine, poskus vloma, 3 poškodovanja tuje stvari in goljufijo. Policisti so obravnavali še 5 kršitev javnega reda in miru, 5 kršitev zaradi vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju. Na smučiščih pa so odredili okoli 100 preizkusov alkoholiziranosti, a kršitev niso ugotovili.

DSC 0322

Zakon o varnosti na smučiščih določa, da mora upravljavec smučišča na smučišču zagotoviti tak red, da je omogočeno varno smučanje ob upoštevanju odgovornosti smučarjev. To neposredno zagotavljajo nadzorniki v okviru pooblastil, ki jih imajo po zakonu. Nadzornike mora zagotoviti upravljavec smučišča. Postopke zoper smučarja, ki je pod vplivom alkohola, psihoaktivnih ali prepovedanih drog, izvaja zgolj policija. Policija tudi obravnava nesreče na smučiščih, ki so hujše narave, torej nesreče s hudimi telesnimi poškodbami ali smrtne nesreče. Z novelo zakona pa je policija zadolžena tudi za obveščanje svojcev v primeru, da je smučar huje telesno poškodovan ali da je umrl (to je bila do zdaj naloga nadzornikov smučišč), in da v primeru obravnave nesreče, če je poškodovani odpeljan v bolnišnico, poskrbi za njegove stvari, ki morebiti ostanejo na smučišču.

Vlada Republike Slovenije je protokol med slovensko in hrvaško policijo o pravilih in pogojih dela hrvaških policistov v Republiki Sloveniji v zimski turistični sezoni potrdila januarja 2013. Protokol o medsebojnem sodelovanju omogoča tudi gostovanja policistov. Takšen način sodelovanja je zelo dober, saj omogoča hitrejšo in lažjo izmenjavo informacij, zato so policijski postopki krajši in za udeležence prijaznejši. Gre za podobno obliko sodelovanja obeh policij, kot je sodelovanje v poletni turistični sezoni, ko že nekaj let slovenski policisti delo opravljajo v hrvaški Istri in v Kvarnerju.