Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Makedonijo napotila dvaindvajseto skupino policistov. Med 17. januarjem in 16. februarjem 2018 bo za izvajanje skupnega nadzora pri prehajanju državne meje na makedonskem ozemlju v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov skrbelo tudi šest policistov iz Slovenije.

Tam bodo naloge opravljali policisti Božidar John Željko iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, Jaka Horvat iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor (Policijska uprava Maribor), Tomaž Nograšek iz Policijske postaje Hrastnik (Policijska uprava Ljubljana), Aljoša Debevec iz Policijske postaje Ljubljana Bežigrad (Policijska uprava Ljubljana), Bojan Šterk iz Policijske postaje Črnomelj (Policijska uprava Novo mesto) in David Ukaj iz Policijske postaje Kozina (Policijska uprava Koper).

IMG 7481 zm

Dan pred odhodom jih je sprejel v. d. generalnega direktorja policije Simon Velički. Temu dogodku in delovnemu srečanju so prisostvovali Vladimir Pocek, vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi in Roman Čoh iz istega sektorja ter Simon Kelenc iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na GPU. Predhodna skupina se je še pred novim letom vrnila domov in tako je na sestanku prisostvoval in poročal o tamkajšnjih razmerah njen vodja policist Boštjan Žula iz Policijske postaje Žalec (Policijska uprava Celje).

Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Medžitlija (Police Station for Border Control and Border Surveillance Medžitlija) in izven območja mejnega prehoda Medžitlija (zelena meja). Slovenski policisti bodo naloge izvajali v delovni policijski uniformi in uporabljali bodo službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi