Sorodne objave

 

Na Pokljuki je v soboto, 13. januarja 2018, potekalo 47. tekmovanje Slovenske vojske, Policije in Civilne zaščite v patruljnem teku na smučeh. Na tradicionalnem tekmovanju, ki ga je organizirala Slovenska vojska, se je pomerilo 44 ekip, skupaj 176 tekmovalcev in tekmovalk. Kot zadnji so na prilagojeni, dva in pol kilometra dolgi progi nastopili tudi veterani NOB in vojne za Slovenijo.

Že dobra štiri desetletja se udeleženci tega tekmovanja v spomin na bitko Cankarjevega bataljona v Dražgošah in v spomin na padle borce 3. bataljona Prešernove brigade preizkušajo v teku s turnimi smučmi, streljanju z malokalibrsko puško, metu bombe, premagovanju ovir, kondicijskemu pohodu in prevozu ranjenca. Ženske so premagovale 5-km progo s približno 225 m višinske razlike, moški pa progo z desetimi kilometri in s približno 450 m višinsko razliko, pri čemer je vsaka ekipa s seboj v nahrbtnikih nosila skupaj 24 kg bremena.

IMG 6920

Ekipa Specialne enote v Upravi za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi (SE UPS GPU) je na takšnih tekmovanjih vajena zmagovati. V zadnjih desetih letih sodelovanja je le dvakrat prepustila premoč ekipi iz Slovenske vojske. Ekipa Specialne enote je bila tudi letos zmagovalka v absolutni kategoriji moških. Kot najhitrejši tekmovalci in odlični tudi v metu bombe so ekipo Centra vojaških šol iz Slovenske vojske prehiteli za nekaj več kot 8 minut. Z bronom pa se je okitila ekipa Policijske uprave Ljubljana, ki si je stopničke prislužila z odličnim časom teka in z dobrim streljanjem.

V ženski absolutni konkurenci so ponovno blestele vojakinje. Zmagovalke so bile iz 132. gorskega polka 1. brigade, 2. mestu je osvojila ekipa Športne enote Slovenske vojske in na 3. mestu ekipa Poveljstva logistične brigade. Naša najboljša policijska ekipa iz Policijske uprave Ljubljana je zasedla zavidljivo 4. mesto.

IMG 7049

V konkurenci treh policijskih ženskih ekip so bile ekipe precej izenačene v teku na smučeh. Zmagovalke so postale tekmovalke iz ekipe Policijske uprave Ljubljana, 2. mesto so si prislužile tekmovalke iz ekipe Centra za varovanje in zaščito v Upravi za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi (CVZ UPS GPU), 3. mesto pa so dosegle tekmovalke iz Centra za raziskave in socialne veščine v Policijski akademiji na Generalni policijski upravi.

V kategoriji 'Policija - moški' je nastopilo 11 ekip. Najboljši so bili pričakovano tekmovalci SE UPS GPU, 2. mesto so dosegli tekmovalci iz Policijske uprave Ljubljana, na 3. mesto pa so se zavihteli člani ekipe CVZ UPS GPU, ki so bili absolutno najboljša ekipa v metu bombe.

V sklopu tekmovanja je potekalo tudi 5. odprto prvenstvo zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki se ga je udeležilo 22 tekmovalcev.

IMG 7107

Razglasitve rezultatov ter podelitve medalj in pokalov se je v imenu Policije udeležil mag. Martin Jazbec, direktor UPS GPU, ki je nagovoril prisotne in podelil medalje. Slavnostni podelitvi sta prisostvovala tudi Milan Pleško, poveljnik Specialne enote, in mag. Boštjan Glavič, direktor Policijske uprave Kranj. Slavnostni govorniki in podeljevalci priznanj so bili še generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, polkovnik Borut Cesar, namestnik poveljnika 1. brigade, podpolkovnik Aleš Marič, poveljnik 132. gorskega polka, Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, in mag. Drago Štefe, podpredsednik organizacijskega komiteja Po stezah partizanske Jelovice.

IMG 6977

Vsem udeležencem in udeleženkam patruljnega teka na smučeh, predvsem pa dobitnikom in dobitnicam kolajn, iskreno čestitamo!

Foto s podelitve: SV