Sorodne objave

 

Mariborski kriminalisti skupaj s kriminalisti in policisti policijskih uprav Ljubljana, Celje in Kranj ter ob koordinaciji Uprave kriminalistične policije in sodelovanju Specialne enote in Posebne policijske enote danes, 18. januarja 2018, izvajajo preiskovalne aktivnosti v povezavi s sumi kaznivega dejanja Trgovine z ljudmi po 113. členu Kazenskega zakonika. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS.

Preiskovalne aktivnosti so rezultat večmesečne mednarodne kriminalistične preiskave kaznivih dejanj.

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da so osumljeni slovenski državljani, skupaj s tujimi sostorilci azijskega porekla, na območju Slovenije od leta 2015 najemali večje stanovanjske hiše, v katere so nastanili tuje državljane azijskega porekla in jim v tej hiši omejili gibanje. V hiši so nato vzpostavili računalniški sistem, preko katerega te osebe, žrtve kaznivih dejanj, izvršujejo kazniva dejanja goljufij v mednarodnem telefonskem prometu na škodo tujih državljanov.

Preiskovalci na območjih mariborske, kranjske, ljubljanske in celjske policijske uprave izvajajo 11 hišnih preiskav v različnih stanovanjskih objektih in 5 preiskav osebnih vozil. Kriminalisti so v tej zvezi pridržali 5 slovenskih državljanov in 3 tuje državljane.

V aktivnostih sodeluje 150 policistov in kriminalistov, v predkazenskem postopku pa slovenska policija zaradi učinkovitejše izvedbe preiskovalnih aktivnosti sodeluje tudi s tujimi varnostnimi organi in Europolom.

IMG 7501Zvočni posnetek izjava pomočnika direktorja Uprave kriminalistlične policije mag. Boštjana Lindava  (mp3) 

IMG 7512

Zvočni posnetek izjava vodje Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Roberta Munde (mp3) 


V letu 2017 je policija zaznala in obravnavala več pojavnih oblik trgovine z ljudmi. Najpogosteje je obravnavala primere trgovine z ljudmi zaradi izkoriščanja prostitucije in drugih spolnih zlorab, prav tako je v tej zvezi zaznala sume izkoriščanja različnih oblik prisilnega dela (prisilno beračenje, prisilno delo, služabništvo). V večini primerov so storilci državljani Slovenije.

Slovenija se pojavlja kot ciljna in tranzitna država trgovine z ljudmi za namene izkoriščanja prostitucije in drugih spolnih zlorab ter v zvezi pojavne oblike prisilnega dela - beračenja in prisilnega izvrševanja kaznivih dejanj. Žrtve so običajno državljani tretjih držav (npr. Srbija, Ukrajina ...) in državljani nekaterih držav EU (Slovaška, Madžarska ...).

Policija pri zaščiti žrtev trgovine z ljudmi sodeluje z nevladnimi organizacijami v okviru programa krizne namestitve. Žrtvam se sprva zagotovi 30-dnevno obdobje okrevanja in razmisleka, v nadaljevanju, če žrtve to želijo, pa se ji omogoči vključitev v program varne namestitve.

IMG 7502

Vprašanja in odgovori z izjave za javnost (mp3)