Sorodne objave

 

Smučanje je pregovorno slovenski šport in zanimanje zanj se v zadnjih letih ponovno povečuje. Če je bilo smučanje še dve desetletji nazaj dosegljivo vsem, v zadnjem času opažamo, da smuča vedno manj otrok. Da bi to spremenili in čim večjemu številu otrok omogočili to lepo izkušnjo, bo že četrto leto zapored med 22. in 26. januarjem potekala akcija Šolar na smuči.

Otroci bodo smučali na Krvavcu, Rogli, Mariborskem Pohorju, Voglu, Cerknem in v Kranjski Gori, ki se je letos prvič pridružila akciji. Tako bodo smučarski centri skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije, Zavodom za šport Republike Slovenije Planica in Policijo učencem četrtih in petih razredov osnovnih šol omogočili brezplačno, zabavno in predvsem poučno smučarsko izkušnjo.

Namen akcije je, da se otroci naučijo osnov smučanja ter pred prihajajočimi zimskimi počitnicami osvojijo pravila varnosti na smučiščih. Od leta 2014, ko je Šolar na smuči zaživel, smo v okviru akcije omogočili brezplačen smučarski dan že skoraj 7000 učencem in več kot polovica jih je prvič stopila na smuči. Želja vseh partnerjev projekta je vlagati v znanje in skupaj s smučarskimi centri, šolami in društvi približati otrokom enega najlepših zimskih športov. Zato bo tudi letos smučanje in učenje smučanja za vse otroke v akciji brezplačno. Šest smučarskih centrov bo tako v petih dneh gostilo 2504 učence iz 55 osnovnih šol. Častni pokrovitelj akcije je tudi letos predsednik republike Slovenije Borut Pahor.

Uraden začetek akcije Šolar na smuči je bil danes, 21. januarja 2018, na smučišču Krvavec, ki je tudi glavni pobudnik akcije in je danes vsem otrokom do 15. leta omogočilo brezplačno smučanje in zanje pripravilo tudi animacijski program, preko 200 otrok pa se je brezplačno učilo smučarskih zavojev v šoli smučanja. Bele strmine Krvavca je tako danes preizkušalo skupaj preko 500 otrok!

IMG 8061

Pobudnik akcije Uroš Zupan iz RTC Krvavec je začetek akcije pospremil z naslednjimi besedami: "Veseli smo, da akcija uspešno poteka že četrto leto zapored in da iz leta v leto z njo na sneg popeljemo vedno več otrok. Hkrati pa se nam je letos pridružila tudi Kranjska Gora, tako v akciji Šolar na smuči sodeluje večina večjih slovenskih smučarskih centrov. Prepričani smo, da je mladim treba dati priložnost, in naš cilj je, da bi v naslednjih letih ponudili priložnost celi generaciji desetletnikom. Veseli pa me tudi, da nam na pomoč priskočijo tudi pokrovitelji, saj brez njihove denarne in materialne pomoči projekta ne bi mogli izvesti. Zato bi se rad zahvalil vsem, ki nas podpirate in ki sodelujete pri organizaciji akcije, v kateri mnogim otrokom omogočimo njihov prvi smučarski dan."

Zvočni posnetek izjave Uroša Zupana (mp3) 


Smučanje je zagotovo eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih nacionalnih športov, zato ne čudi, da je ambasador te akcije slovenski smučar Jure Košir, ki je tudi nagovoril otroke, o projektu pa dejal: "Vesel sem, da akcija raste iz leta v leto, in lepo je videti otroke, ki nasmejani odhajajo s slovenskih smučišč. Prepričan sem, da se jih bo večina po tej lepi izkušnji tudi v prihodnje vrnila na bele strmine."

Zvočni posnetek izjave Jureta Koširja (mp3)


Dogodka se je udeležila tudi Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki je uvodoma pozdravila otroke in jih pozvala, naj vedno upoštevajo ključna varnostna pravila na smučiščih. Projekt je pohvalila ter mladim zaželela prijetno in varno smučanje ter se zahvalila vsem sodelujočim.

Zvočni posnetek izjave Maje Makovec Brenčič (mp3)


Današnjega odprtja projekta so se udeležili tudi drugi predstavniki organizatorjev in podpornikov akcije.

Otroci bodo v naslednjih dneh poleg osvajanja osnov smučanja izvedeli tudi, kako se pravilno vesti na smučišču in varno smučati. Za red na smučišču, predvsem pa za svetovanje, sta skrbela policista smučarja, Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi pa je dejal:

"Otroci, smučanje je krasen šport, uživajte v njem, a ne pozabite na varnost, saj se lahko sicer lep sončen športni dan kaj hitro sprevrne v njegovo nasprotje. Na smučanje se zato odpravite z ustrezno smučarsko opremo, ne pozabite na čelado! Svojo vožnjo vedno prilagodite svojim sposobnostim in telesni pripravljenosti, ostalim smučarjem, zahtevnosti terena in razmeram na smučišču, po katerem se spuščate, kot tudi vremenskim razmeram.

V lanski sezoni smo obravnavali 33 nesreč s hujšimi poškodbami, do katerih je večinoma prišlo zaradi padca smučarja. Najpogosteje se poškodujejo prav mladostniki oz. otroci do 14. leta starosti, ki jih je skoraj 40 odstotkov, prav zato varnosti otrok in mladostnikov na smučiščih posvečamo še posebno pozornost. Tudi zato smo tu, da vas opozorimo, da ne pozabite na svojo varnost in varnost drugih na smučišču, da bodite posebej pozorni na slabše smučarje in mlajše otroke na smučinah kot tudi na deskarje. Prav tako pa pazite na svojo smučarsko opremo in vrednejše predmete."

Več preventivnih nasvetov policije: Le varna smuka je užitek!

Zvočni posnetek izjave Alojza Sladiča (mp3) 


Letošnja akcija se bo uradno zaključila v petek, 26. januarja 2018, na smučišču Rogla.