Sorodne objave

 

V preteklih dneh so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi opravili vrsto preiskovalnih aktivnosti s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivih dejanj hudodelskega združevanja po 2. odstavku 294 čl. Kazenskega zakonika (KZ-1) v povezavi s kaznivimi dejanji neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po čl. 186 KZ-1.

NPU je že od leta 2016 na podlagi usmerjanja Specializiranega državnega tožilstva RS vodil zelo zahtevno kriminalistično preiskavo, v kateri so preiskovalci izvajali klasične in prikrite preiskovalne ukrepe. V kriminalistični preiskavi so preiskovalci NPU aktivno in uspešno sodelovali z drugimi državami EU, in sicer s Španijo, Italijo in Hrvaško, aktivno pa so sodelovali tudi s predstavniki ameriške varnostne agencije DEA (Drug Enforcement Administration) in Europolom.

Z dolgotrajno preiskavo so uspeli ugotoviti, da gre za hudodelsko združbo z najmanj osmimi identificiranimi člani, ki jo je vodil 33-letni državljan Slovenije z območja Ljubljane. Člani združbe so bili še:

  • 30-, 31- in 35-letni slovenski državljani z območja Ljubljane,
  • 67-letni državljan Slovenije z območja Maribora,
  • 66- in 75-letna državljana Slovenije z območja Kopra ter
  • 35-letni državljan Bosne in Hercegovina, ki tam tudi prebiva.

V navedeni hudodelski združbi so bile vloge točno določene in tudi hierarhično razporejene. Hudodelska združba je imela na območju Slovenije, Hrvaške, Italije in Španije namen izvršiti kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, in sicer uresničitev hudodelskega načrta izvedbe transporta velike količine prepovedanih drog na relaciji Balearsko otočje (špansko otočje v zahodnem delu Sredozemskega morja) - Italija - Slovenija s pomočjo zato prirejenega plovila (katamaran). To je vodno plovilo, ki ima dva paralelna trupa enakih velikosti, običajno z manjšim ugrezom, in je lažje kot enotrupna plovila enakih dimenzij.

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov so preiskovalci pridobili sodno odredbo, da se pri osumljencih zaradi suma storitve omenjenega kaznivega dejanja opravijo osebne in hišne preiskave, saj je bila podana verjetnost, da se bodo pri tem odkrili in zavarovali sledovi kaznivih dejanj in predmeti, ki bodo služili kot dokaz za uspešno izvedbo predkazenskega in nadaljnjega kazenskega postopka.

IMG 8368

Podrobnosti preiskave sta na današnji novinarski konferenci predstavila David Antolovič, pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, in Tomaž Peršolje, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi


Preiskovalci NPU so tako 24. januarja 2018 v jutranjih urah začeli z izvajanjem zaključne akcije. Pri tem so pred stanovanjskim blokom v Ljubljani opazili vozilo, v katerem sta bila osumljenca. Osumljeni, ki je vozil, je s pospešeno vožnjo zapeljal proti krožišču v bližini Davčne ulice, kjer so ga dohiteli kriminalisti s civilnim službenim vozilom ter ga poskusili z uporabo zvočnih signalov in modro rotacijsko lučjo na Savski ulici zaustaviti. Osumljeni znakov policije z namenom pobega ni upošteval in je nadaljeval z vožnjo proti krožišču. Kriminalisti so ga nato prehiteli in zapeljali pred njega, nakar je osumljeni z vozilom zapeljal desno, z namenom, da se izogne prijetju, pri čemer sta ga po desni strani že dohitela kriminalista z drugim civilnim službenim vozilom, ki sta prav tako uporabljala zvočne signale in modro rotacijsko luč. Osumljeni se je pri tem skoraj popolnoma ustavil, saj je na svoji desni strani zaznal službeno vozilo, nato pa nenadoma zopet močno pospešil proti službenem vozilu. Osumljeni je tako z desno polovico sprednje strani svojega vozila trčil v zadnja leva vrata službenega vozila. Pri zaustavljanju je osumljenec z vozilom trčil v civilno vozilo policije in vožnje ni mogel več nadaljevati, zaradi česar so kriminalisti z namenom prijetja izstopili iz svojih vozil, pristopili do vozila osumljencev, oba osumljena z uporabo telesne sile izvlekli iz vozila in zoper njiju uporabila prisilna sredstva, tj. sredstva za vklepanje in vezanje (plastične zatege). Osumljenca pri uporabi prisilnih sredstev nista bila poškodovana in tudi nista zahtevala zdravniške pomoči. Zoper oba osumljenca je bilo odrejeno policijsko pridržanje.

Pri izvedbi odrejenih osebnih in hišnih preiskav je bila odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje še enemu osumljencu, pri katerem pa po opravljenih preiskovalnih dejanjih ni bilo več zakonskih razlogov za njegovo pridržanje, zato je bilo policijsko pridržanje odpravljeno.

V okviru preiskave omenjenega osebnega avtomobila, ki sta ga osumljena uporabljala, smo poleg kratkocevnega orožja in streliva odkrili in zasegli skupaj skoraj 2 kg prepovedane droge heroin in 1 kg prepovedane droge kokain. Vozilo je imelo posebej prirejen prostor za skrivanje prepovedanih drog, zato smo ga osumljencem zasegli kot predmet kaznivega dejanja.

V okviru preiskav pa smo zasegli skupno skoraj 30 kg prepovedane droge heroin in 9 kg prepovedane droge kokain ter več kosov kratkocevnega in dolgocevnega orožja, dušilce zvoka, več sto kosov streliva različnega kalibra in kilogram plastičnega eksploziva. Poleg vsega navedenega pa je bilo zaseženih tudi več različnih elektronskih naprav za komunikacijo, predmetov, ki se uporabljajo za pakiranje prepovedanih drog, ter drugih predmetov, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem postopku.

Za zaseženi kokain in heroin bi iztržili vsaj 1,8 milijona evrov.

Skupaj smo v teh dneh pri sedmih osumljenih opravili hišne preiskave desetih stanovanj, preiskavo treh osebnih avtomobilov in eno osebno preiskavo.

IMG 8386Zvočni posnetek izjave Davida Antoloviča,  (mp3) 
pomočnika direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (foto desno)

IMG 8381Zvočni posnetek izjave Tomaža Peršolje (mp3) 
vodje Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (foto levo)


Zvočni posnetek novinarskih vprašanj in odgovori nanje (mp3) 


V delu, ki se nanaša na zaseženo prepovedano drogo, smo danes, 26. januarja 2018, v jutranjih urah osumljenca, ki sta z vozilom poskusila pobegniti, s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnem sodniku zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Preiskovalni sodnik je zoper oba odredil pripor.

V delu, ki se nanaša na kaznivo dejanje hudodelskega združevanja po 2. odstavku 294 čl. KZ-1, predkazenski postopek še ni zaključen in z aktivnostmi nadaljujemo.

Prav tako še poteka predkazenski postopek v povezavi z zaseženim orožjem zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1 in v povezavi s sumom poskusa pobega zaradi suma storitve kaznivega dejanja Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi po 299. členu KZ-1.


Letno sprožimo okoli 20 kriminalističnih preiskav s področja prepovedanih drog

Trenutno stanje na področju prepovedanih drog v Sloveniji v ničemer ne odstopa od trendov, ki so zaznani v EU. V zadnjih letih je tako tudi v Sloveniji evidentiran porast uporabe konoplje, kokaina in sintetičnih drog, kar se statistično odraža tudi v številu zasegov teh drog. Statistični kazalniki zasegov prepovedanih drog v letu 2017, ki so jih policisti zasegli pri preiskovanju kaznivih dejanj in pri obravnavi prekrškov, kaže porast v primerjavi z letom 2016 skoraj pri vseh vrstah prepovedanih drog. Največji porast zasegov je zaznan pri konoplji, ki je pri nas tudi najbolj razširjena, sledijo ji amfetamin, kokain in benzodiazepini.

Za področje sintetičnih drog lahko, glede na izkušnje in ugotovitve Europola, Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti (EMCDDA) in Komisije za droge OZN, z gotovostjo trdimo, da se bo problematika novih psihoaktivnih snovi in s tem sintetičnih drog v prihodnje samo še stopnjevala. Nesporno je pričakovati, da se bo proizvodnja novih psihoaktivnih snovi nadaljevala s vsaj tolikšnno intenzivnostjo, kot je opazna že sedaj, ko se v povprečju vsak teden na območju EU pojavi nova psihoaktivna snov. To pomeni tudi vse več policijskih aktivnosti, usmerjenih v pravočasno zaznavanje teh snovi na terenu.

Policija ugotavlja, da na območju Slovenije delujeta dva tipa kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s preprodajo in razpečevanjem prepovedanih drog. Ene delujejo samo na območju Slovenije, druge pa delujejo mednarodno, se povezujejo s tujimi kriminalnimi združbami in oskrbujejo tudi kriminalne združbe, ki delujejo samo na območju Slovenije. Na letnem nivoju se tako na področju prepovedanih drog povprečno uvede okoli 20 kriminalističnih preiskav s področja prepovedanih drog.

V letu 2017 je policija na tem področju evidentirala skupaj 1902 kaznivi dejanji, kar je 13,6 % več kaznivih dejanj kot v letu 2016, ko je bilo teh 1674. V letu 2015 jih je bilo 1872, v letu 2014 1857.

Cene prepovedanih drog v Sloveniji na drobno v evrih (2017)  

Tihotapske poti prepovedanih drog 

Pregled zaseženih vrst prepovedanih drog