Sorodne objave

 

Slovenska policija bo od 14. februarja do 16. marca 2018 v Srbijo napotila deseto skupino policistov. Za izvajanje skupnega nadzora povečanega števila migrantov bodo tako skrbeli tudi štirje policisti iz Slovenije.

V Srbiji bodo policijske naloge en mesec opravljali policisti Ivan Nemanič iz Policijske postaje Metlika (Policijska uprava Novo mesto), Andrej Kovač iz Postaje prometne policije Maribor (Policijska uprava Maribor), Boštjan Špan iz Policijske postaje Trbovlje (Policijska uprava Ljubljana) in Damjan Horvat iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Koper (Policijska uprava Koper).

Pred odhodom jih je sprejela namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar. Poudarila je, da so njihovega naloge pomembne tako za srbsko kot za slovensko policijo. Prenesla jim je odzive srbskih kolegov, po besedah katerih so bile vse dosedanje slovenske odprave dobrodošle tako v delovnem okolju kot v kolegialnem odnosu. Opozorila jih je še na skrb za lastno varnost, varnost kolegov in korektno sodelovanje ter jim zaželela varno pot in srečen povratek.

Delovnemu srečanju so prisostvovali še Vladimir Pocek, vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, Roman Čoh iz istega sektorja ter Simon Kelenc iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije GPU. Pridružil se jim je policist Robert Car iz Postaje mejne policije Petišovci (Policijska uprava Murska Sobota). Prejšnja skupina se je namreč že vrnila domov, njen vodja pa je novi četverici prenesel sveže informacije.

IMG 8564

Policisti bodo svoje naloge opravljali na območju Postaje mejne policije za varovanje državne meje Gradina, ki sodi pod tamkajšnjo Policijsko upravo Pirot. Slovenski policisti bodo naloge opravljali v delovni uniformi ter bodo uporabljali službena vozila in opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Srbije, Generalno policijsko upravo, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Srbije v okviru skupnega ukrepanja, ki je bil podpisan 6. decembra 2016 v Rimu, Italija.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi