Sorodne objave

 

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je konec januarja potekala Arena mladih, največji vseslovenski dogodek o izobraževanju, štipendiranju in zaposlovanju, na katerem vsako leto sodeluje tudi policija. Letos je dogodek obiskalo rekordno število obiskovalcev - več kot 24.500 mladih se je sprehodilo med 40 razstavnimi prostori in obiskalo tudi razstavni prostor policije.

IMG 6894

Policisti in policistke smo svoje delo predstavili na 30m2 velikem razstavnem prostoru, kjer so obiskovalci lahko skupaj s kriminalistom »odkrivali« prstne odtise, spoznali delo policijskih specialcev in policistov posebne policijske enote, ter preverili, koliko kilogramov opreme morajo nositi. Izvedeli so tudi, kako policisti »lovimo« prehitre voznike, jih ustavimo s t. i. stingerjem, in preverimo, ali morda vozijo pod vplivom alkohola, pa tudi, kako odkrivamo ponarejene dokumente. Tudi tokrat so obiskovalce zabavali in se jim prikupili policijski službeni psi, na razstavnem prostoru policije pa so dobili tudi vse potrebne informacije o bližajočem se razpisu za nove kandidate za policiste in policistke. Ogledali so si lahko še razstavo Vsi enaki. Vsi enakopravni., ter nastop Policijskega orkestra, ki je množico navdušili na glavnem odru. Prvič pa sta se v javnosti predstavili tudi policijski maskoti, policist Leon in policistka Pika.

Želiš postati policist ali policistka? Prijaviš se lahko do 8. marca 2018!

IMG 6892

Predstavili smo svoje zahtevno, a obenem zelo zanimivo delo. Kot navadno se je na razstavnem prostoru policije trlo obiskovalcev, tudi zaradi velikega zanimanja za zaposlitev v policiji, saj se je razširila novica, da se bliža razpis za nove kandidate in kandidatke. Obiskovalci so lahko tako na razstavnem prostoru dobili tudi vse potrebne informacije o bližajočem se razpisu, pogojih za prijavo, sprejemnih izpitih itd.

IMG 6751

Podrobneje pa so lahko spoznali tudi različna področja policijskega dela. Poleg splošnih policistov so namreč svoje delo predstavili tudi kriminalisti in kriminalistični tehniki, ki so s svojimi bogatimi izkušnjami pritegnili pozornost obiskovalcev, jim pokazali kovček za ogled kraja kaznivega dejanja, največ zanimanja pa je bilo - med mladimi in starimi - za »iskanje« prstnih odtisov in drugih sledov na kraju zločina.

IMG 6629

Vodnik službenega psa in njegovi štirinožni pomočniki so tudi tokrat pritegnili množice mimoidočih. Policijski kosmatinci so navduševali s svojimi vragolijami, a hkrati pokazali, kako koristni so službeni psi pri svojem resnem policijskem delu.

IMG 6572

IMG 6616

Oba dneva so bili na prostoru prisotni tudi policijski specialci, ki so obiskovalcem ponudili redko priložnost, da jih spoznajo in si od blizu ogledajo tudi njihovo opremo, z njimi poklepetajo in izvejo vse o tej najelitnejši enoti slovenske policije.

IMG 6726

IMG 6961

Oba dneva so se predstavljali tudi policisti posebne policijske enote, ki jih javnost pogosto zamenjuje s specialci. Oboji imajo sicer nekoliko podobno opremo, a različne naloge. Mnogi so bili presenečeni, ko so preizkusili njihovo opremo in ugotovili, da ta tehta dobrih 30 kilogramov. »Toliko opreme imate na sebi, ko varujete tekme in tečete za huligani!?« je bil presenečen eden od obiskovalcev, ki si je upal nase naprtiti popolno opremo posebne enote. »No, zdaj vas še bolj spoštujem, morate imet pa kar kondicije, da se lahko gibate v tem,« je zaključil vidno izčrpan, ko je s sebe slekel zadnji kos zaščitne opreme.

IMG 6874

Na razstavnem prostoru policije, je v petek, 26. januarja, mlade pričakal tudi policist prometnik, ki jim je pokazal, kako lovi prehitre voznike, jih ustavi s t. i. stingerjem in preveri, ali morda vozijo pod vplivom alkohola. Mnogi so se sprva pritoževali nad radarji in visokimi kaznimi, po pogovoru s policistom, ki jim je opisal tudi nekatere izjemno tragične nesreče, ki jim je botrovala previsoka hitrost, ali celo alkohol, pa so mnogi spoznali, da je denarna kazen za prehitro vožnjo še najmanjše zlo, ki se lahko pripeti prehitremu vozniku.

IMG 6183

Dijaki in študenti so imeli veliko vprašanj tudi za policistko, ki si je lani, po izboru bralcev revije Zarja, s svojo življenjsko zgodbo in izjemnimi osebnostnimi lastnostmi prislužila naziv ženske leta.


V soboto, 27. januarja, pa so dijaki in študenti lahko preverili, kako policisti na meji odkrivamo ponarejene dokumente. Presenečeni so bil nad kakovostjo ponaredkov, ki se pojavljajo v obtoku, pa tudi nad ostrim očesom policista, ki pogosto ponaredek prepozna že na prvi pogled ali otip.

IMG 6240

Na glavnem odru Arene mladih pa so dogajanje popestrili tudi policisti Policijskega orkestra. Vrhunski policijski glasbeniki vedno znova dvignejo razpoloženje, letos pa sta jim pri tem pomagala, no, morda pa zgolj ponagajala, tudi policijska medveda, policist Leon in policistka Pika, ki sta se na Areni mladih prvič predstavila javnosti.