Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Makedonijo napotila triindvajseto skupino policistov. Med 21. februarjem in 23. marcem 2018 bo za izvajanje skupnega nadzora pri prehajanju državne meje na makedonskem ozemlju v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov skrbelo tudi šest policistov iz Slovenije.

Tam bodo naloge opravljali policisti Sandi Krušnik iz Policijske postaje Brežice (Policijska uprava Novo mesto), Robert Gabor iz Policijske postaje Lendava (Policijska uprava Murska Sobota), Janez Centrih iz Policijske postaje Mozirje (Policijska uprava Celje), Marjan Berglez iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Nova Gorica, Boris Josipović in Samo Ivanež, oba iz Specializirane enote za nadzor državne meje v Sektorju mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

IMG 8609

Dan pred odhodom jih je sprejel pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Marko Gašperlin. Temu dogodku in delovnemu srečanju je prisostvoval Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi. Predhodna skupina se je pred nekaj dnevi vrnila domov in tako je na sestanku prisostvoval ter poročal o tamkajšnjih razmerah njen vodja policist Božidar John Željko iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (zelena meja). Po potrebi bodo pomagali makedonskim policistom v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre Gevgelija). Slovenski policisti bodo naloge izvajali v delovni policijski uniformi in uporabljali bodo službena vozila ter opremo.

IMG 8613

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi