Sorodne objave

 

Na 12. mednarodnem zbirateljskem sejmu Collecta, ki bo svoja vrata odprl jutri, 23. marca 2018, bo del svoje zgodovine predstavila tudi Policija. Popeljali vas bomo skozi različna obdobja slovenske policije, ko so za varnost na našem območju skrbeli različni varuhi javnega reda in miru - orožniki, miličniki in policisti, kot jih poznamo danes.

Collecta logoNa ogled bomo postavili različne uniforme, in sicer uniformo orožnika iz časa Avstro-ogrske monarhije, uniformo miličnika iz časa Jugoslavije, delovno uniformo, ki so jo miličniki uporabljali med osamosvojitveno vojno, pa tudi uniformo sodobnega policista. Moč si bo ogledati tudi popolnoma belo uniformo miličnikov prometnikov, ki je bila v rabi po letu 1966. Je med vami kdo, ki se je še spomni?

Ogledali si boste lahko tudi nekaj starejših radarjev in drugih kosov opreme, ki so jih uporabljali miličniki. Največ nostalgije pa bo vzbudilo popolnoma restavrirano vozilo nekdanje milice, legendarni fičko.

Razstavo bodo popestrile tudi ročno izdelane makete nekdanjih in sodobnih vozil ter plovil slovenske policije.

Del zgodovine in razvoja prometne policije na ogled postavljata Muzej slovenske policije in upokojeni policist Štefan Abraham.

Letošnja tematska razstava na Collecti sicer obeležuje dve pomembni obletnici, in sicer 100. obletnico zaključka prve svetovne vojne in 100. obletnico smrti Ivana Cankarja.

Collecto lahko obiščete:

v petek, 23. marca, med 9. in 19. uro
v soboto, 24. marca, med 9. in 17. uro 

Vljudno vabljeni!