Sorodne objave

 

V Centru varne vožnje na Vranskem smo danes, 27. marca 2018, skupaj z Avto-moto zvezo Slovenije, Javno agencijo RS za varnost prometa, Rdečim križem Slovenije in drugimi predstavili akcijo Najboljši za volanom. S tem se je uradno začel letošnji izbor najboljšega voznika oz. voznice v Sloveniji, pri katerem sodeluje tudi Policija.

slika amzs

Po dobrem odzivu, ki ga je akcija doživela lani, ko je v njej sodelovalo skoraj 1.500 mladih, mlade voznike in voznice tudi letos pozivamo, naj svoje vozniško znanje in spretnosti pokažejo v izboru za najboljšega mladega voznika oziroma voznico v Sloveniji.

V prvi fazi izbora, ki bo potekala od 27. marca do 30. aprila 2018, so vabljeni mladi do vključno 24. leta starosti z opravljenim programom dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, da opravijo test oziroma preizkus znanja na spletni strani www.najboljsizavolanom.si. Najboljših 100 udeležencev spletnega preskusa se bo v polfinalu, ki bo 16. in 17. maja 2018, pomerilo v najrazličnejših spretnostnih in vozniških preizkušnjah. Zmagovalci posamičnih kvalifikacij se bodo 24. maja 2018 preizkusili še v finalnem tekmovanju. Finalisti, še posebej pa zmagovalec, bodo postali mladi ambasadorji varne vožnje.

AMZS najboljsi za volanom 9

Na današnji novinarski konferenci smo ob tej priložnosti spregovorili tudi o pomenu varne vožnje. Sodelovali so Manuel Pungertnik, vodja AMZS Šole vožnje in inštruktor varne vožnje, Alojz Kovačič, član Glavnega odbora Rdečega križa Slovenije, predsednik Komisije RKS za prvo pomoč in predsednik Komisije RKS za pripravljenost in ukrepanje v primeru naravnih in drugih nesreč, mag. Igor Velov, direktor Javne agencije RS za varnost prometa, Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi in drugi.

AMZS Leskovar najboljsi za volanom 16

Matjaž Leskovar je predstavil statistične podatke policije, ki se nanašajo na skupino prometnih udeležencev v starosti 18–24 let za leto 2017: "Policisti ugotavljamo, da se je število udeleženih v prometnih nesrečah v tej starosti zmanjšalo s približno 3.800 (leta 2016) na 3.500 (leta 2017). Tudi število umrlih udeležencev v tej starostni kategoriji se je lani zmanjšalo, saj je umrlo 10 udeležencev (19 v letu 2016), hudo telesno pa se je poškodovalo 78 udeležencev v tej starosti (83 v letu 2016).

Število povzročiteljev v smrtnih prometnih nesrečah v tej starostni kategoriji se je zmanjšalo s 6 na 3. Število mladih v tej starostni kategoriji, ki so povzročili nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami, se je zmanjšalo s 24 na 16, število povzročiteljev te starostne kategorije, ki so povzročili nesrečo z lahkimi telesnimi poškodbami, pa se je zmanjšalo s 128 na 93. Vožnja pod vplivom alkohola je še vedno velik problem, čeprav se je število alkoholiziranih povzročiteljev v starostni kategoriji 18–24 let zmanjšalo z 250 na 175.

Med vsemi udeleženci prometnih nesreč v državi znaša delež, ki ga predstavljajo vozniki v starosti 18–24 let, 12 odstotkov. Med vsemi umrlimi v prometnih nesrečah je delež v tej starostni kategoriji 10-odstoten, med vsemi hudo telesno poškodovanimi je starih 18–24 let 9 odstotkov, med lahko telesno poškodovanimi pa 14 odstotkov. Še vedno je največ udeležencev v tej starostni kategoriji med vozniki osebnih avtomobilov. Opažamo pa, da se povečuje število udeležencev prometnih nesreč v starostni kategoriji 2434 let."

Več informacij z novinarske konference v sporočilu za javnost AMZS

Foto: Polona Avanzo za AMZS