Sorodne objave

 

Pred nami je velikonočni konec tedna, ko se bo na ceste znova odpravilo več ljudi kot običajno. Zaradi pričakovane gneče v prometu in zastojev na mejnih prehodih vse voznike opozarjamo: vozite previdno, upoštevajte predpise in bodite strpni. Nekoliko toplejši dnevi bodo na prosto zvabili tudi več kolesarjev in motoristov, na katere morate biti še posebej pozorni. Bodite pazljivi tudi pri uporabi pirotehnike, pri pokanju z možnarji ali karbidom! Pred odhodom od doma pa ustrezno zavarujte svojo lastnino. Želimo vam prijetne in varne velikonočne praznike!

Policija svetuje Velikonocni praznikiStrpno in previdno v prometu!

Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč, zato bodite previdni. Hitrost in način vožnje prilagodite omejitvam in prometnim razmeram! V smeri proti večjim turističnim krajem in Hrvaški pričakujemo prometne zastoje, predvsem na začetku in ob koncu praznikov. Do zastojev lahko pride tudi ob morebitnih prometnih nesrečah in na cestah, kjer potekajo obnovitvena dela. Voznikom zato svetujemo, naj ostanejo strpni in se zastojem ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih predpisov.

Opozarjamo tudi na omejitve tovornega prometa. Omejitev tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t, velja ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure. Policisti bodo nadzirali upoštevanje Odredbe o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji. Informacije glede omejitve tovornega prometa so dostopne tudi na straneh Prometno-informacijskega centra.

Več preventivnih nasvetov za voznike na spletni strani policije: Prometna varnost

Uporabite manj obremenjene mejne prehode

Zaradi praznikov lahko pride do daljših kolon in čakalnih dob na mejnih prehodih s Hrvaško, pa tudi z Avstrijo, kjer še vedno velja režim ponovne vzpostavitve mejne kontrole, zato morate imeti potovalne dokumente pri sebi tudi na slovensko-avstrijski meji.

Največ potnikov in vozil v obeh smereh pričakujemo na naslednjih mejnih prehodih za mednarodni promet: Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu oz. kontrolni točki Sečovlje. Podatki o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih ter razmerah na cestah so dostopni na Prometno-informacijskem centru (informacije dobite tudi na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in plačljivi telefonski številki 1970).

Potnikom zato svetujemo, da uporabljajo manj obremenjene mejne prehode. V skladu z veljavno uredbo o določitvi mejnih prehodov lahko namreč osebe, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije, s potnim listom ali osebno izkaznico mejo prestopijo tudi na mejnih prehodih za obmejni promet. Opozarjamo še, da je prehajanje zunanje schengenske meje dovoljeno le na mejnih prehodih in v določenem delovnem času. Več informacij: Mejni prehodi

Svetujemo vam tudi, da pred potjo v tujino preverite veljavnost svojih potovalnih dokumentov (osebne izkaznice, potnega lista).

Pazljivo s pirotehniko, pri pokanju z možnarji ali karbidom!

Opozarjamo tudi na previdnost pri ravnanju s pirotehničnimi izdelki. V zabavo so namreč le posameznikom, mnogim občanom pa je takšno početje neprijetno in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Nesrečam botruje predvsem nepremišljenost, objestnost, nestrokovno ravnanje ali pa opustitev nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki in otroci, ki uporabljajo ognjemetne izdelke 1. in 2. kategorije.

Posebej želimo opozoriti na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po Zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom. Uporabljajo se na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe.

Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Upoštevati je treba, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi.

Mladoletnim osebam je uporaba možnarjev prepovedana.

Preden greste od doma, se zavarujte pred vlomi

Lastniki stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se odpravljate za več dni od doma, upoštevajte naslednje nasvete.

  • Ob odhodu od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih.
  • Vrednejše predmete shranite na varno mesto.
  • Poprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje, dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik ipd.
  • Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku; ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ipd.; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ipd.
  • Zaradi praznikov bo najverjetneje praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij. Lastnikom podjetij svetujemo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujete svojo lastnino in tako poskušate preprečiti morebiten vlom.
  • Že osnovno samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.
  • Če ostanete doma, pa zaklepajte vrata in ne odpirajte vrat neznancem! Tudi varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami. Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.

Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo!

Poskrbite tudi za svoje vozilo na parkirišču, da ne bo postalo tarča tatov in vlomilcev! V vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.

Med prazniki, ko denarne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev!

Če se vam kljub temu zgodi kakšna neprijetnost, ki zahteva obravnavo policije, oz. ko menite, da gre za kršitev javnega reda in miru ali celo za primer z elementi kaznivega dejanja, vam svetujemo, da se nemudoma obrnete na najbližjo policijsko postajo ali pa dogodek prijavite na interventno številko policije 113. Policisti bodo konkretno prijavo preverili in glede na ugotovitve ter v skladu s svojimi pooblastili in zakonskimi predpisi ustrezno ukrepali.