Sorodne objave

 

Z velikim slavnostnim koncertom v veličastnem ambientu Gallusove dvorane v ljubljanskem Cankarjevem domu je Policijski orkester sinoči, 16. aprila 2018, proslavil svoj 70. rojstni dan in požel bučen aplavz navdušenega občinstva. Vse najboljše, Policijski orkester!

96

Že vse od svoje ustanovitve leta 1948 dalje je orkester zvesti spremljevalec državnih prireditev, od leta 1991 pa ima tudi uradno status protokolarnega orkestra slovenske države. V zahvalo za dolgoletno kvalitetno in profesionalno opravljanje te pomembne vloge se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor odločil, da mu ob njegovi 70-letnici podeli visoko državno priznanje.  

76

IMG 8794 V imenu celotnega orkestra je to priznanje na začetku včerajšnjega koncerta prevzel njegov vodja, Zoran Kobal. Predsedniku republike se je zahvalil in dejal, da je takšno priznanje zanje izjemna čast: "Svoje delo opravljamo z veliko predanostjo, odgovornostjo in ponosom, da nam je zaupana častna naloga državnega protokolarnega orkestra. Današnje priznanje nam pomeni potrditev vsega vloženega truda in naše bogate tradicije."

98

Slavnostni govornik, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Simon Velički, je nanizal kar nekaj razlogov, da si praznovanje tega visokega jubileja zasluži posebno počastitev. "Tako kot ima človek pri 70 letih bogate življenjske izkušnje, zrelost in modrost, ima tudi orkester za seboj bogato zgodovinsko in kulturno dediščino. Njegova tradicija pa ne pomeni le umetniške rasti, temveč je bila vedno tudi pomembna sopotnica razvoja slovenske državnosti. Ko se danes ozremo nazaj na njegove zgodovinske mejnike, lahko suvereno trdimo, da je Policijski orkester tudi eden izmed simbolov slovenske državotvornosti. Njegov nastanek in razvoj sovpadata z nastankom in preobrazbo Slovenije. Najbrž ni naključje, da je orkester nastal le malo po koncu druge svetovne vojne kot simbol pomladi, upanja in novega začetka. Po osamosvojitvi, ko je Slovenija na novo postavljala svoje državne institucije, je košček v ta mozaik dodala tudi policijska godba. Takrat se je preoblikovala v prvi, uradni protokolarni orkester. Ta še danes na vseh državnih proslavah in slovesnostih utrjuje pomen narodnega zavedanja in krepi ugled Slovenije – tako v domači kot tuji javnosti," je dejal.

V svojem nagovoru je Simon Velički med drugim še poudaril, da Policijski orkester ni le last Policije: "Delimo si ga s celotno slovensko družbo. Pripada vsem nam. Kako ljudski pravzaprav je, se najbolj kaže v dejstvu, da svojo virtuoznost pogosto in nesebično razdaja tudi v dobrodelne namene. Ponosni smo na vse njegove izjemne dosežke in prejeta priznanja. S prav takšnim ponosom gledamo tudi na vso človekoljubno pomoč, ki je bila z dobrodelnimi koncerti našega orkestra v preteklosti zbrana za tiste, ki jo najbolj potrebujejo."

88

Pod taktirko dirigenta Nejca Bečana je orkester navdušil z desetimi skladbami različnih zvrsti, od klasike pa do bolj sproščenega popa, swinga, jazza in slovenske popevke. Uvodoma so lahko poslušalci prisluhnili krstni izvedbi izvirne skladbe, ki jo je mladi slovenski skladatelj Tilen Slakan napisal posebej za pihalni orkester. Sledila sta daljše delo znanega, že dobro uveljavljenega angleškega skladatelja (Philip Sparke) ter Koncert za klavir in orkester št. 2 v F-duru Dmitrija Šostakoviča.

108

Koncert je povezoval znani radijski voditelj Jure Sešek. V zanj značilnem, nekoliko hudomušnem stilu je sproti napovedoval soliste, ki so se članom orkestra pridružili na odru: nadarjenega pianista Marjana Peternela, eno najboljših slovenskih jazzovskih pevk mlajše generacije Nino Strnad, saksofonista in jazzista Primoža Flajšmana ter pevca Matjaža Mraka, sicer klarinetista in dolgoletnega člana Policijskega orkestra.

93

"Policijski orkester nam lahko še veliko pove skozi svoje poustvarjanje. Sedemdeset let negovanja in promoviranja glasbe za pihalne orkestre, sedemdeset let koncertiranja, opravljanja protokolarnih in drugih nastopov ... In še vedno nam pripovedujejo svojo zgodbo, ki je zapisana v času in smelo zazrta v prihodnost," je ob zaključku koncerta poetično sklenil Sešek.


Da je bil včerajšnji koncert resnično vrhunski, je potrdil tudi priznani slovenski muzikolog dr. Franc Križnar, ki je v svoji kritiki zapisal: "70-letnica je res tak praznik, da si ga velja tako ogledati, poslušati in morda o njem še kaj zapisati: pohvaliti ali pa tudi ne? Policijski orkester si je to ob tej visoki obletnici zagotovo zaslužil. Ne le zaradi mnogo bolj prepoznavne vloge protokolarnega ali morda celo koračniško znanega (inštrumentalnega) ansambla z nekaj manj kot 60 izvajalci na pihalih, trobilih, tolkalih in še kaj bi se našlo. Po najnovejših dosežkih gre opozoriti na njihove kvalitete. Te so se pokazale po kar nekaj kriterijih, dramaturgiji in programu koncerta ter seveda in predvsem po njihovih izvedbah. Ni kaj, tale koncert ob visokem tovrstnem jubileju, 70-letnici Policijskega orkestra, je več kot uspel, in to večplastno." Celotno kritiko dr. Franca Križnarja si lahko preberete na tem mestu

61

Gallusovo dvorano je napolnilo okoli 1.200 poslušalcev. Zaradi velikega zanimanja koncert žal ni bil odprt za širšo javnost, ampak je bil namenjen predvsem policistom in zaposlenim v Policiji ter številnim vabljenim gostom, s katerimi orkester pri svojem delu dobro sodeluje. Kljub temu pa si je vstopnice s sodelovanjem v nagradni igri na policijskem facebooku ter pravilnimi odgovori na kviz o Policijskem orkestru prislužilo tudi kar nekaj izžrebanih občanov, ki so se z velikim veseljem udeležili sinočnje prireditve.


Več informacij:

Koncertni list 

Policijski orkester

Zgodovina orkestra

 Video: Bogata zgodovina Policijskega orkestra (Video dokumentira izjave nekaterih nekdanjih dirigentov in drugih zaposlenih v policijski "godbi", ki so spregovorili o svojih pogledih na bogato zgodovino in umetniški razvoj orkestra, o svojih izkušnjah in delu s policijskimi glasbeniki. Videoposnetek je bil predvajan na začetku slavnostnega koncerta ob 70. obletnici ustanovitve orkestra.)