Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Srbijo napotila že dvanajsto skupino policistov. Med 25. aprilom in 25. majem 2018 bodo štirje policisti iz Slovenije pomagali srbskim kolegom nadzorovati državno mejo, ki je obremenjena zaradi povečanega števila migrantov.

IMG 1646

Pred odhodom jih je v torek, 24. aprila, sprejel generalni direktor policije Simon Velički. Delovnemu srečanju sta prisostvovala še Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije ter vodja prejšnje skupine, policist Miran Horvat iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Maribor, ki je novi skupini predstavil svoje izkušnje z delom na področju ilegalnih migracij v Srbiji.

IMG 1674

V Srbiji bodo policijske naloge en mesec opravljali policisti David Kaučič iz Sektorja uniformirane policije (PU Maribor), ki je tudi vodja napotenih policistov, Branko Godec s Postaje prometne policije Ljubljana (PU Ljubljana), Albert Lah s Postaje mejne policije Metlika (PU Novo mesto) in Borut Oblak s Postaje vodnikov službenih psov Koper (PU Koper).


Policisti bodo svoje naloge opravljali na območju Postaje mejne policije za varovanje državne meje Gradina, ki sodi pod tamkajšnjo Policijsko upravo Pirot. Slovenski policisti bodo naloge opravljali v delovni uniformi ter bodo uporabljali službena vozila in opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Srbije, Generalno policijsko upravo, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Srbije v okviru skupnega ukrepanja, ki je bil podpisan 6. decembra 2016 v Rimu, Italija.