Sorodne objave

 

Center za varovanje in zaščito Uprave za policijske specialnosti (CVZ UPS) je v sodelovanju z zunanjimi inštruktorji za vožnjo z motornimi kolesi organiziral in izvedel nadaljevalno obliko usposabljanja za vožnjo z motornimi kolesi in po programu usposabljanja »Vožnja vozil za spremstvo«.

Dvodnevnega usposabljanja, ki je 16. in 17. aprila 2018 potekalo na letališču Divača in v obliki relacijsko kondicijske vožnje, so se udeležili policisti CVZ UPS, inštruktor Policijske akademije Generalne policijske uprave, policisti postaj prometne policije policijskih uprav Novo mesto, Celje in Maribor, pripadnik Vojaške policije Slovenske vojske in vodja inštruktorjev za vožnjo z motornimi kolesi in osebnimi avtomobili avstrijske policije.

Vse udeležence je pred pričetkom usposabljanja sprejel tudi vodja CVZ UPS Branko Skrbinek, ki je poudaril pomen in potrebo po usposabljanjih na tem področju in udeležencem zaželel uspešno udeležbo.

PerhanCreations 221

Prvi dan usposabljanja so udeleženci v praktični obliki na kratko obnovili osnovna znanja s področja tehnike vožnje na motornem kolesu, nato pa so na letališki stezi nadaljevali z vajami za zaviranje pri izredno nizkih (zaviranje samo z zadnjo zavoro pri manevriranju in vožnjo z eno roko) in visokih hitrostih (pravilno zaviranje z obema zavorama pri hitrosti do 140 km/h, položaj telesa in rok ter uporaba sklopke) ter izogibanju oviri. Spoznali so vpliv motečih dejavnikov in stresnih situacij na odločitve in reakcije voznika motornega kolesa, pomen vzdrževanja zadostne varnostne razdalje, na koncu pa še taktične postavitve in način vožnje ob protokolarnih dogodkih.

Potek usposabljanja si je ogledal tudi pomočnik direktorja Uprave za policijske specialnosti Andrej Rom, ki je v uvodnem nagovoru prav tako poudaril potrebo po izvedbi kvalitetnih usposabljanj z mednarodno izmenjavo dobre prakse.

Drugi dan so udeleženci pridobljeno znanje uporabili na kondicijsko relacijski vožnji, ki je potekala po avtocesti in drugih cestah, in sicer na relaciji Ljubljana - Logatec - Podkraj - Ajdovščina - Predmeja - Idrija - Žiri - Škofja Loka - Ljubljana, v skupni razdalji približno 180 km.

PerhanCreations5212

Med usposabljanjem so udeleženci izmenjali tudi medsebojne izkušnje na področju usposabljanja in operativnega dela, na koncu pa so se seveda vsi strinjali, da so tovrstna usposabljanja in medsebojne izmenjave izredno pomembne in nujne za varno, strokovno in zakonito opravljanje del in nalog ter kvalitetno izvedbo prihodnjih usposabljanj na tem področju. V septembru 2018 namreč avstrijska policija v Salzburgu organizira in bo izvedla mednarodni trening policistov na motornih kolesih, ki bo vnovična odlična priložnost za udeležbo slovenskih predstavnikov in širšo izmenjavo izkušenj.