Sorodne objave

 

V Beli krajini se nadaljuje trend nezakonitih prehodov državne meje. Če jih je bilo v prvih treh mesecih letos največ na območju Policijske uprave Koper, pa tudi PU Maribor, pa se je aprila njihovo število najbolj povečalo na območju Policijske uprave Novo mesto.

Podatke in okoliščine nezakonitih prehodov ter aktivnosti policistov, ki varujejo državno mejo, sta včeraj, 9. maja 2018, v Rosalnicah pri Metliki predstavila Melita Močnik, vodja Sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi, in Anton Štubljar, vodja Oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Novo mesto.

Aprila skokovito povečanje števila ilegalnih prehodov državne meje v Sloveniji

punm izjava melita mocnik

Po besedah Melite Močnik z Generalne policijske uprave smo policisti letos do konca aprila na območju Slovenije obravnavali že 1.226 ilegalnih prehodov državne meje. Število se je glede na prve štiri mesece preteklega leta povečalo za 280 odstotkov, najbolj v aprilu.

Najpogosteje so bili obravnavani državljani Alžirije, Pakistana in Maroka. Opažamo torej trend naraščanja števila ilegalnih prehodov zunanje schengenske meje oz. meje s Hrvaško. Kot je bilo tudi pričakovano, se je število ilegalnih prehodov izrazito povečalo aprila, predvsem zaradi izboljšanja vremenskih razmer, uveljavitve nove poti nedovoljenih migracij čez Bosno in Hercegovino ter zaradi  velikega števila ilegalnih migrantov, ki se so se znašli na območju Zahodnega Balkana.

Migranti sicer skoraj v vsaki vstopni državi na svoji poti zaprosijo za mednarodno zaščito, to nato zapustijo in nadaljujejo pot proti Zahodu.

Kot je dejala Močnikova, je značilnost zadnje okrepitve migrantskega toka sprememba državljanstev obravnavanih ilegalnih migrantov, saj je policija v prvem migracijskem množičnem valu v letih 2015 in 2016 obravnavala predvsem Sirce, zdaj pa se srečujejo zlasti z Alžirci, Maročani, Tunizijci in Pakistanci. Stanje na slovenski južni meji je ocenila za obvladljivo in obenem opozorila, da pa je "potencial" na t. i. balkanski migrantski poti do Slovenije precej velik. Vse od Grčije gre za od 50.000 do 60.000 ljudi, zaradi ugodnega vremena pa pričakujemo, da se bo pritisk migrantov v poletnih mesecih okrepil.

"Zato namerava tudi Policija okrepiti število policistov na meji. Po končanem šolanju na Višji policijski šoli se bo obstoječim policistom letos pridružilo 107 novih, ki bodo med drugim razporejeni vzdolž meje. Ob morebitnem stopnjevanju pritiska na južno mejo pa ni izključeno, da ne bi zaprosili tudi za mednarodno pomoč," je še dejala Melita Močnik. Ena od možnosti je tudi vpoklic pomožnih policistov, podobno kot med lansko turistično sezono, pomembno pa je tudi sodelovanje slovenskih policistov s hrvaškimi varnostnimi organi, ki ga je ocenila za zelo dobro, tako da državni kot regionalni ravni. Stalno in dnevno so v stikih s hrvaškimi kolegi, ki se po njenem prav tako trudijo, po svojih najboljših močeh. V takšni situaciji se morajo vse strani potruditi in prispevati svoj del odgovornosti. 

Več: Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami

Statistični podatki

Nezakoniti prehodi državne meje na območju PU Novo mesto

Na območju PU Novo mesto so letos obravnavali že 537 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. V enakem obdobju lanskega leta je bilo 62 nezakonitih prehodov. Kot je izpostavil Anton Štubljar, so policisti PU Novo mesto večino nezakonitih prehodov državne meje obravnavali na območju Bele krajine, kjer v enakem obdobju preteklega leta ni bilo nezakonitih prehodov.

punm izjava stubljarAnton Štubljar: "Na območju Bele krajine smo letos (do 8. maja do 13. ure) obravnavali 462 nezakonitih prehodov meje, v enakem obdobju lanskega leta na tem območju ni bilo obravnavanih nezakonitih prehodov. Na območju PP Črnomelj smo letos izsledili in prijeli 293 tujcev, na območju PP Metlika pa 169. Prevladujejo državljani Alžirije, Pakistana in Maroka, v večini primerov pa gre za mlajše moške. Na območju Posavja pa smo letos do vključno 8. maja obravnavali 5 kaznivih dejanj (v enakem obdobju leto prej 6) po členu 308 KZ-1, medtem ko na območju Dolenjske in Bele krajine nismo obravnavali kaznivih dejanj nedovoljenega prehajanja meje ali ozemlja države. Prijetih je bilo 7 sprovajalcev, in sicer gre za tujce (državljane Hrvaške, Kosova, Anglije, Indije, Pakistana.). Vsi sprovajalci so bili privedeni k okrajnemu sodniku v Krškem, ki je zanje odredil pripor.

Tujci iz smeri Hrvaške prečkajo reko Kolpo tako, da jo prebredejo ali celo preplavajo in ob visokem vodostaju Kolpe pogosto ogrožajo svoja življenja. V nekaj primerih so na hrvaški strani tujci odtujili čolne in se prepeljali preko Kolpe. V Slovenijo nedovoljeno vstopajo predvsem na tistih mestih, kjer ni postavljenih začasnih tehničnih ovir. Največ nezakonitih prehodov državne meje obravnavamo ponoči ali v jutranjih urah. Vsem pomoči potrebnim nudijo zdravstveno in humanitarno oskrbo. 

punm meja rosalnice 3Letos smo obravnavali štiri primere utopitev oseb, ki so poskušale nezakonito prestopiti državno mejo s plavanjem čez Kolpo. Vse primere utopitev smo obravnavali v aprilu. Vsakič, ko je obstajal sum, da bi se pri prečkanju reke lahko kdo utopil, smo o tem takoj obvestili gasilce, ki so s pomočjo čolnov in potapljačev pregledali strugo reke Kolpe. V dveh primerih utopitev (9. in 10. aprila) smo že uspeli potrditi identiteto tujcev: v enem primeru je šlo za državljana Maroka, v drugem pa za državljana Alžirije. Identiteto dveh oseb, od katerih je eden utonil 22., drugi pa 30. aprila, pa še vedno ugotavljamo. Dva primera utopitev tujcev v reki Kolpi so obravnavali tudi hrvaški varnostni organi.

Trend nezakonitih prehodov državne meje na območju Bele krajine pričakujemo tudi v naslednjih mesecih. Poleg policistov PU Novo mesto opravljajo naloge varovanja državne meje tudi policisti Specializirane enote za nadzor državne meje, vodniki službenih psov in policisti Postaje konjeniške policije Ljubljana. Območje večkrat pregledujejo s pomočjo policijskega helikopterja, ponoči pa mejo nadzorujejo z napravami za nočno opazovanje.

Štubljar je še povedal, da na nekaterih območjih tujci po prestopu državne meje pridejo tudi do bližnjih naselij: "Vendar do tega trenutka policisti nismo bili obveščeni o nobenem primeru, ko bi bili tujci nasilni do domačinov, jih nadlegovali ali izvrševali premoženjska kazniva dejanja. Kljub temu policisti občanom svetujemo, naj v primeru, ko opazijo tujce, to takoj sporočijo na številko policije 113 in naj jih ne vabijo v svoje domove. Policisti bodo tujce odpeljali na policijsko postajo, opravili vse predvidene policijske postopke, nudena jim bo tudi humanitarna in po potrebi zdravstvena oskrba."