Sorodne objave

 

Na povabilo generalnega direktorja kosovske policije in mednarodne civilne misije EULEX se je generalni direktor policije Simon Velički udeležil druge regionalne konference šefov policij z naslovom Izboljšanje regionalnega policijskega sodelovanja: izmenjava informacij na področju migracij, terorizma in organiziranega kriminala, ki je potekala 17. in 18. maja v Prištini na Kosovu.

Konference sta se udeležila tudi Matej Seljak iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi ter Gregor Janc iz Službe generalnega direktorja policije GPU. Na konferenci so sodelovale še delegacije iz Hrvaške, Makedonije, Albanije, Kosova, misije EULEX, predstavnik Europola in drugi mednarodni govorci. 

GDPbi govorec

Največ pozornosti je bilo na konferenci namenjeno vprašanju, kako na strateški ravni izboljšati sodelovanje med policijami v regiji in posledično zmanjšati čezmejne grožnje. Na konferenci so predstavniki posameznih držav izpostavili trenutne trende in izzive, s katerimi se soočajo, s poudarkom na možnostih okrepljenega regionalnega sodelovanja. GDPbil

Ob robu konference sta se srečala tudi Simon Velički in vodja kosovske policije Naim Rexha. Med drugim sta se pogovarjala o trenutnih varnostnih razmerah v obeh državah in širši regiji, s poudarkom na ilegalnih migracijah. Strinjala sta se, da je vsaka država odgovorna za ukrepe na nacionalni ravni, a ti morajo biti usklajeni tudi v regiji. Rexha se je zahvalil za vso pomoč, ki jo nudimo kosovski policiji, tako v okviru EULEX misije kot tudi bilateralno.

Prav tako se je Velički srečal s predstavniki slovenske policije v EULEX misiji in jim ob tej priložnosti izročil plakete in zahvale za sodelovanje v misiji.

EULEX-b EULEX1

EULEX2