Sorodne objave

 

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar in državni sekretar Boštjan Šefic sta v sredo, 23. maja, obiskala Specialno enoto. Uradnega obiska se je udeležil tudi generalni direktor policije Simon Velički.

IMG 1469

Policisti Specialne enote so vodstvu predstavili svojo enoto, tako njeno zgodovino kot tudi trenutno organizacijo znotraj Uprave za policijske specialnosti. Podrobneje so predstavili še različna delovna področja te elitne policijske enote, operativno pripravljenost in zasedenost delovnih mest. V okviru srečanja so se dotaknili tudi načrtovanih organizacijskih in kadrovskih aktivnosti za prihajajoče obdobje.

IMG 1471

IMG 1480

V šentviškem hangarju pa so za vodstvo ministrstva in policije pripravili kratko prikazno vajo, obisk pa izkoristili tudi za podrobnejšo predstavitev vozil in opreme, ki jo uporabljajo policisti Specialne enote. Ena od novosti je zagotovo specialno vozilo z vodnim topom, ki ga je Policija nabavila novembra lani.

IMG 1484

IMG 1514

Specialna enota je bila v letu 2017 sicer aktivirana  650-krat (585-krat)*. Operativno komunikacijski center je policijske »specialce« za nujno posredovanje aktiviral  97-krat  (99-krat),  od  tega oddelek  za  protibombno  zaščito  189-krat (82-krat). Slednji je opravil 186 (207) protibombnih pregledov različnih prostorov.

*V oklepajih so podatki za leto 2016.

IMG 1488

Najpogostejše  naloge  Specialne enote v  letu  2017  so  bile: protiteroristični  pregledi  objektov  in  varovanja  v okviru  varovanj  varovanih  oseb,  sodelovanje pri prijetju nevarnih osumljencev kaznivih dejanj in pri hišnih preiskavah, varovanje osebe na tajni lokaciji in tajnih policijskih delavcev v operativnih akcijah, varovanja večjih denarnih pošiljk, naloge protibombne zaščite ter iskanje pogrešanih oseb in sledi kaznivih dejanj v vodah, jamah in drugih težkih okoliščinah.

IMG 1515

Delovnega srečanja so se udeležili še direktor Uprave za policijske specialnosti mag. Martin Jazbec in njegov pomočnik Andrej Rom, Damjan Žagar, ki po pooblastilu generalnega direktorja policije vodi Specialno enoto, in pomočnik poveljnika Specialne enote Goran Maršič.