Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Srbijo napotila že trinajsto skupino policistov. Med 30. majem in 29. junijem 2018 bodo štirje policisti iz Slovenije pomagali srbskim kolegom nadzorovati državno mejo, ki je obremenjena zaradi povečanega števila migrantov.

IMG 7871

Pred odhodom jih je v torek, 29. maja, sprejel pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin. Delovnemu srečanju sta prisostvovala še Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije in Helena Tomaževič iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije. Izkušnje prejšnje skupine z delom v Srbiji je prenesel David Kaučič iz Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor, ki je bil tudi vodja dvanajste skupine napotenih policistov.
 
V Srbiji bodo policijske naloge en mesec opravljali policisti Boštjan Hliš iz Policijske uprave Policijske postaje Podlehnik, Aleksander Salmič iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Celje, Mirzet Šehić iz Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Ljubljana in policistka Silva Žibert iz Postaje prometne policije Novo mesto.

Policisti bodo svoje naloge opravljali na območju Postaje mejne policije za varovanje državne meje Gradina, ki sodi pod tamkajšnjo Policijsko upravo Pirot. Slovenski policisti bodo naloge opravljali v delovni uniformi ter bodo uporabljali službena vozila in opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Srbije, Generalno policijsko upravo, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Srbije v okviru skupnega ukrepanja, ki je bil podpisan 6. decembra 2016 v Rimu, Italija.