Sorodne objave

 

Slovenska policija je danes, 6. junija 2018, v Makedonijo napotila že 26. skupino policistov. Do 6. julija 2018 bodo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje tako pomagali tudi policisti iz Slovenije.

IMG 0596

Na makedonskem ozemlju bodo naloge v okviru skupnega ukrepanja zaradi povečanega števila migrantov opravljali štirje policisti in dve policistki, in sicer Stanislav Tekavčič iz Policijske postaje Novo mesto, Rajko Gabrovec iz Sektorja uniformirane policije PU Ljubljana, Lucijan Masten iz Policijske postaje Ljubljana Bežigrad, Stanko Pintarič iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Murska Sobota, Monika Leben iz Policijske postaje Škofja Loka in Sanja Smiljanić iz Policijske postaje Postojna.

IMG 0569

IMG 0579

Dan pred odhodom sta jih sprejela pomočnik vodje Službe generalnega direktorja policije Vinko Trebše in Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije na Generalni policijski upravi. Napotitvi je prisostvoval tudi Nikolaj Smrečnik iz Uprave uniformirane policije, svoje izkušnje in aktualno dogajanje v Makedoniji pa je policistom predstavil vodja prejšnje skupine, Beno Drobnič iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribr.

IMG 0563

IMG 0581

Slovenski policisti bodo naloge s področja varovanja državne meje opravljali na območju Policijske postaje Star Dojran, in sicer v svojih delovnih policijskih uniformah, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo slovenske policije.
 
Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.

Policisti bodo naloge opravljali na območju Policijske postaje Star Dojran. Slovenski policisti bodo naloge s področja varovanja državne meje izvajali v delovni policijski uniformi, ni pa predvideno izvajanje nalog s področja zagotavljanja javnega reda in miru.