Sorodne objave

 

Kriminalisti policijskih uprav Nova Gorica in Novo mesto so ob pomoči kriminalistov Generalne policijske uprave uspešno preiskali dva oborožena ropa bank, ki sta se aprila zgodila v Vipavi in v Straži. Prostost so odvzeli trem osumljencem, državljanom Bosne in Hercegovine, ki so banki oškodovali za nekaj več kot 22.000 evrov. Z uspešno preiskavo so kriminalisti preprečili še en načrtovan rop, osumljencem pa grozi zaporna kazen od treh do petnajstih let.

IMG 7933

 Podrobnosti preiskave sta na današnji novinarski konferenci pojasnila vodja Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica Marino Pangos in vodja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto France Božičnik, stanje preiskanosti ropov v Sloveniji pa je podrobneje predstavil Aleš Kegljevič iz Sektorja splošne kriminalitete v Upravi kriminalistične policije.


Zvočni posnetek izjave Franceta Božičnika  (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Marina Pangosa  (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Aleša Kegljeviča   (mp3) 


Banko v Straži roparji oškodovali za 8.300 evrov

Kot je pojasnil France Božičnik, sta 11. aprila 2018 nekaj po 9. uri v prostore banke v Straži vstopila oborožena in zamaskirana roparja. Pristopila sta do pulta, kjer je eden izmed osumljencev usmeril pištolo proti zaposlenim ter od njih zahteval denar. Zaradi grožnje z orožjem je uslužbenka, ki se je nahajala za steklom blagajniškega pulta, osumljenemu  skozi odprtino v steklu za izmenjavo dokumentov in denarja začela izročati gotovino oziroma evrske bankovce in bankovce hrvaških kun v različnih apoenih. Eden od roparjev je denar pospravil PVC vrečko, ki jo je prinesel s seboj, drugi osumljenec pa  je v tem času izmenično usmerjal pištolo v navzoče uslužbence in stranke. Z ropom so banko oškodovali za 8.300 evrov.

Po nekaj minutah sta osumljenca zapustila prostore banke. V neposredni bližini banke ju je vozilom počakal tretji osumljeni, nato pa so se skupaj odpeljali v smeri Dvora in nato v smeri Ivančne Gorice.

Policija je nemudoma začela izvajati vse aktivnosti za izsleditev in prijetje storilcev, aktivirane so bile policijske sile iz celotne policijske uprave, na pomoč je priletel tudi policijski helikopter, obveščene so bile sosednje policijske uprave.

O kaznivem dejanju sta bila obveščena dežurni preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Novem mestu in dežurna okrožna državna tožilka.

V preiskavi, ki je potekala v sodelovanju s kriminalisti PU Nova Gorica in Generalne policijske uprave, je bilo ugotovljeno, da sta dva izmed osumljencev nekaj dni prej, 5. aprila 2018, pripotovala v Slovenijo z avtobusom in v Ljubljani najela vozilo, ki so ga uporabili pri ropu. Po ropu so vozilo isti dan vrnili in se z avtobusom odpeljali iz Slovenije.

V preiskavi so policisti in kriminalisti našli oblačila, ki so bila uporabljena pri storitvi kaznivega dejanja. Ugotovili so tudi, da so osumljeni načrtovali še en rop na območju Trebnjega.

V fazi preiskave je policija o ropu v Straži obvestila javnost in občane zaprosila za pomoč pri identifikaciji osumljencev. Vsem, ki so policiji posredovali kakršnekoli podatke o sumljivih vozilih in osebah, se zahvaljujemo. Podatki so nam pomagali, da smo bili pri preiskavi primera uspešnejši. Sodelovanje občanov pri preiskovanju takšnih in podobnih kaznivih dejanj je za večjo učinkovitost in uspešnost izjemno pomembno.

Roparji iz banke v Vipavi odnesli dobrih 14.000 evrov

Kot je pojasnil Marino Pangos, je bil Operativno-komunikacijski center PU Nova Gorica 30. aprila 2018 ob 15.38 obveščen, da je bil v poslovalnici banke v Vipavi izvršen oborožen rop. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so z zbiranjem obvestil, pregledom posnetkov varnostnih kamer in ogledom kraja kaznivega dejanja ugotovili, da sta neznana zamaskirana storilca, eden od njiju je bil oborožen s pištolo, drugi pa z orodjem (kladivo), vstopila v poslovne prostore banke v času, ko v njej ni bilo drugih strank. Preskočila sta manjši pult in vstopila v zastekljeni prostor za blagajnami in od uslužbenk (v tujem jeziku) zahtevala gotovino.

Roparja sta si iz blagajn prilastila skupno 14.168,25 evra gotovine in nato s kraja peš zbežala med stanovanjskimi bloki v Ulici  Gradnikove brigade v Vipavi, do parkirišča ob glavni cesti Vipava – Ajdovščina, kjer ju je z avtomobilom čakal tretji sostorilec. S parkirišča so se storilci odpeljali do bližnjega naselja Slap, nato pa so z vožnjo nadaljevali po makadamski cesti do naselja Planina. Tam sta roparja izstopila iz avtomobila in se skrila v gozdu, tretji storilec oz. voznik avtomobila pa se je čez Kras odpeljal v Ljubljano. Voznik se je kasneje oz. v nočnem času vrnil po oba roparja, ki sta medtem v gozdu skrila predmete, uporabljene pri ropu (pištolo, oblačila in druge predmete). Storilci so se odpeljali v Ljubljano in tam prenočili, naslednji dan pa so zapustili Slovenijo.

Kriminalisti so z intenzivno preiskavo, ki je obsegala zbiranje obvestil, ogled kraja kaznivega dejanja in preglede posnetkov videonadzornih sistemov, ugotovili, da so roparji pred izvršitvijo ropa prenočevali v nastanitvenih objektih na območju Ljubljane. Del predmetov, ki so jih uporabljali pri izvršitvi oboroženega ropa v Vipavi, so storilci nekaj dni pred ropom kupili v enem od trgovskih centrov na območju Ljubljane. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana so z zbiranjem obvestil v nastanitvenih objektih ugotovili identiteto treh osumljencev, in sicer gre za državljane Bosne in Hercegovine, stare 24, 26 in 28 let.

Novogoriški kriminalisti so z dodatnim zbiranjem vseh razpoložljivih podatkov o osumljenih osebah skupaj s kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto ugotovili, da so se osebe nahajale v Sloveniji tudi v času, ko je bil na podoben način, in sicer 11. aprila 2018, izvršen rop bančne poslovalnice v naselju Straža (na območju PU Novo mesto), ter da  so te osebe imele za ta čas najet osebni avtomobil, ki je bil opažen na kraju ropa v Straži.

Novogoriški kriminalisti so pridobljene fotografije osumljencev, ki so v enem od ljubljanskih trgovin kupovali orodje, primerjali s fotografijami storilcev ropa banke v Straži in pri tem prepoznali 26-letnega osumljenca kot enega od storilcev ropa banke v tem naselju.

24-letni in 28-letni moški sta se konec maja ponovno vrnila v Slovenijo in začela s pripravljalnimi dejanji za nov rop. Nastanila sta se v Ljubljani in si po vsej državi ogledovala možne lokacije. Kot tarčo ropa sta določila bančno poslovalnico na območju Trebnjega. Za namen izvršitve tega ropa sta ponovno kupila orodje in v gozdu izdelala skrivališče. Osumljena sta nameravala rop izvršiti v prvih dneh junija letos, ko bi se jima v Sloveniji pridružil še tretji osumljenec, 26-letni moški.

Minuli četrtek, 31. maja 2018 zjutraj, so kriminalisti v Ljubljani odvzeli prostost dvema osumljencema, 24- in 28-letnemu moškemu, in na podlagi sodne odredbe opravili hišne preiskave nastanitvenih prostorov in njihovega vozila. V nadaljevanju so bili opravljeni ogledi krajev, kjer so osumljeni po izvršenih ropih bank v Vipavi in Straži skrili orožje, predmete in oblačila, uporabljena pri ropih. Kriminalisti so si ogledali tudi izdelano skrivališče v bližini naselja Mirna.

Prej navedena osumljenca sta bila v soboto, 2. junija 2018, v dopoldanskih urah s kazensko ovadbo privedena k dežurnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju zanju odredil pripor v solkanskih zaporih. Tretji, 26-letni osumljenec, pa še ni bil prijet in je za njim razpisano iskanje.

Roparjem grozi kazen zapora od tri do petnajst let

Vsi trije državljani Bosne in Hercegovine so utemeljeno osumljeni storitve dveh kaznivih dejanj ropa po 2. odstavku 206. člena KZ-1. Za posamezen rop je zagrožena kazen zapora od tri do petnajst let.  

Načini in trendi izvrševanja ropov se spreminjajo

"Načini in trendi izvrševanja kaznivih dejanj zoper premoženje in s tem tudi trendi izvrševanja ropov se s časom spreminjajo, predvsem zaradi spremenjenega načina poslovanja z gotovino, zaradi tehničnih izboljšav na področju mehanskih in elektronskih sistemov varovanj ter zaradi prilagajanja storilcev razmeram in potrebam na trgu, tako v Sloveniji kot v Evropi. V zvezi s preiskovanjem oboroženih ropov ugotavljamo, da smo bili v času po osamosvojitvi priča porastu števila oboroženih ropov v finančnih institucijah, od leta 2002 naprej pa smo beležili padec števila oboroženih ropov finančnih institucij in menjalnic. Slednje lahko pripisujemo predvsem dvigu standardov varovanja v finančnih institucijah in prehodu na evro, zaradi česar v Sloveniji skorajda ni več menjalnic," je povedal Aleš Kegljevič.

V letih 2013 in 2014 smo ponovno zabeležili porast števila ropov bank, manjši padec izvrševanja ropov bank pa se nato nadaljuje v letih 2015, 2016 in 2017. Sam način izvrševanja ropov, se z leti ni posebej spremenil (storilci še vedno uporabljajo maske, strelno orožje, nože, ukradena vozila za pobeg, občasno tudi notranje informacije itd.).

"Slovenska policija ima izdelane standarde operativnih ukrepov, ki jih izvaja v primeru izvršenega ropa. Prav tako smo v zadnjih letih vzpostavili sistem neposrednega mednarodnega sodelovanja, ki nam omogoča hitro neposredno izmenjevanje operativnih informacij, sledi papilarnih linij, profilov DNK in fotografij," je še dodal Kegljevič.

Roparji so vedno veljali za nasilne in predrzne, saj je izvršitev kaznivega dejanja ropa neposredno vezana na uporabo nevarnih predmetov (strelno orožje, nož, palice itd.), s katerimi storilec neposredno zagrozi oškodovancu. Kljub dvema smrtnima žrtvama v letu 2011, ne moremo govoriti o tem, da so storilci ropov danes bolj predrzni kot pred leti, ko smo bili prav tako priča nekaj brutalnim ropom.

V primerjavi z drugimi državami članicami v Sloveniji manj ropov in višji odstotek preiskanosti

Glede na trende izvrševanja oboroženih ropov na območju Evropske unije lahko povemo, da ima Slovenija že leta manj problematike v primerjavi z ostalimi članicami, hkrati pa imamo višji odstotek preiskanih oboroženih ropov, predvsem hujših oboroženih ropov bank.

Kako ravnati v primeru ropa?

V zvezi z oboroženimi ropi je na spletni strani policije objavljeno gradivo s preventivnimi nasveti v primeru premoženjskih kaznivih dejanj, kamor spadajo tudi ropi.

Informacije občanov lahko pomagajo najti storilce

Samo preiskovanje ropov in prijetje storilcev ropa neposredno po storitvi ropa je odvisno od prvih informacij, ki jih policija pridobi od oškodovancev in oseb, ki so bili priča ropu neposredno po izvršitvi. Zato pozivamo vse, ki bi bili priča izvrševanju ropa ali pa begu roparjev, da svoja opažanja v čim krajšem času sporočijo policiji na operativno številko 113 ali na brezplačno anonimno telefonsko številko 080 1200, ki klicočemu zagotavlja popolno anonimnost.