Sorodne objave

 

Letošnji 25. Pohod razuma, volje in moči - Brajnikov memorial 2018, ki je potekal v petek in soboto, 15. in 16. junija 2018, je uspešno zaključilo vseh 21 ekip pripadnic in pripadnikov policije, vojske, uprave za zaščito in reševanje in gorskih reševalcev.

podelitev

Že osmo leto zapored so zmagali policisti Specialne enote, drugo uvrščena je bila ekipa Policijske uprave Ljubljana, bron pa je odnesla ekipa 132. Gorskega polka Slovenske vojske.

 

Brajnikov memorial, ki ga organizira Športno društvo Bled 92 v sodelovanju s Policijsko upravo Kranj, Generalno policijsko upravo, Slovensko vojsko in Upravo RS za zaščito in reševanje, velja za eno najtežjih dvodnevnih športnih tekmovanj pripadnikov vseh varnostnih struktur v Sloveniji.

Tekmovanje si je že leta 1993 zamislil policist, gorski reševalec in vrhunski gornik Mitja Brajnik. Med kolege je želel vpeljati nekaj novega, preizkušnjo, ki združuje veščine policista, vojaka, gorskega reševalca in gasilca. Dva dni plavanja, kolesarjenja, teka, gorskega pohoda, veslanja, dokazovanja znanja in sposobnosti raznih veščin, ostaja že 25 let izziv vsem varnostnim strukturam v Sloveniji. Udeležijo se ga izjemno dobro fizično in psihično pripravljeni tekmovalci, ki tekmujejo le kot ekipa, sestavljena iz štirih članov, od katerih je en voznik, ki ostalim zagotavlja pomoč pri prevozu opreme do naslednje etape. 

KoloPrvi dan so tekmovalci ob 10. uri še sveži, polni moči in energije pričeli s plavanjem v Blejskem jezeru, nadaljevali s kolesarjenjem proti Bohinju do koče pri Savici v Ukancu in se nato peš podali proti gorskim vrhovom. Zagrizli so v hrib proti Komni, naprej proti koči pri Triglavskih jezerih, prek Planine Ovčarija, Planine Dedno polje, do koče na Planini pri jezeru, nadaljevali do Kosijevega doma na Vogarju do Stare Fužine, kjer so pri Hudičevem mostu sedli na kolesa do Studorja, Uskovnice in nadaljevali proti cilju prvega dne do Pokljuke. Tekmovanje so zaključili s streljanjem v tarčo na biatlonskem strelišču na Rudnem polju.

Vrv

Čas za počitek so imeli zgolj do zgodnjega jutra naslednjega dne. Že ob 7. uri so tekmovalci pričeli s kolesarjenjem od Rudnega polja proti Goreljeku, Podjelju, mimo Jereke, skozi Bohinjsko Češnjico, Srednjo vas, Staro Fužino do Ribčevega Laza, kjer so odložili kolesa. Nadaljevali so z gorskim pohodom do Hotela Vogel, prek Žagarjevega Grabna pod nihalko do kampa Zlatorog v Bohinju. Sedli so v kanuje in preveslali Bohinjsko jezero do mostu pri cerkvi Sv. Janeza. Na tem mestu je eden od tekmovalcev splezal po vrvni lestvi na most in stekel proti gostišču Kramar. Druga dva sta se tja odpravila s kanujem. Po veslanju so se odpravili na gorski pohod preko Peči do Rudnice, mimo naselja Brod, ob levem bregu Save do mostu čez reko, kjer so z uporabo vponke in vrvi prečili Savo. Nato so s tekom proti kampu Danica prispeli v cilj, kjer so dvodnevno tekmovanje zaključili še z opravljeno spretnostno nalogo v taktičnem streljanju z lasersko pištolo. Med vsemi etapami so tekmovalci rešili še dva testa iz prve pomoči in splošne razgledanosti.

Sava

Tekmovanje se je na prireditvenem prostoru v kampu Danica v Bohinjski Bistrici zaključilo s svečano razglasitvijo rezultatov, podelitvijo medalj in pokalov najboljšim ekipam. Že osmo leto zapored je kot prva tekmovanje zaključila ekipa Specialne enote Uprave za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi, ki je za celotno traso potrebovala 11 ur in 18 minut. Drugo uvrščena ekipa Policijske uprave Ljubljana je v cilj prišla v času 12 ur in 50 minut, tretja je bila ekipa 132. Gorskega polka Slovenske vojske s časom točno 13 ur.

Streljanje

Tekmovalcem so predstavniki organizatorja in varnostnih struktur čestitali za odlične rezultate, vrhunsko fizično in psihično pripravljenost in jim zaželeli, da navdušenje nad to zahtevno preizkušnjo prenesejo na mlajše tekmovalce.

Tudi letos so bili tekmovalci enotni, da se vidijo prihodnje leto, saj Brajnikov memorial ni zgolj tekmovanje s časom. Udeležba na tekmovanju ima tudi simbolično vrednost, saj izredni napori pri premagovanju vzdržljivostnih disciplin zahtevajo medsebojno sodelovanje in pomoč, timski pristop, kar je bil tudi cilj snovalca tega tekmovanja. Ne šteje le zmaga, skupna želja vseh je premagati celotno traso, kljub zahtevnosti, naporom in skrajnim silam, ki jih usmerijo v en sam cilj – priti skozi ciljno črto. Zato so zmagovalci vsi sodelujoči, saj so dokazali, da s skupnimi močmi, sodelovanjem in spodbujanjem zmorejo.

Tek