Sorodne objave

 

Slovenska policija je v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi razbila mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s preprodajo orožja. Zasegli so več kosov orožja, s prodajo katerega si je združba pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 40.000 evrov. Pridržali so 15 osumljencev, zoper šest od teh je bil odrejen pripor. Zaseženo orožje je bilo namenjeno hudodelskim združbam Zahodnega Balkana za najhujša kazniva dejanja. Policisti in kriminalisti so opravili hišne preiskave na 39 naslovih in preiskali tudi 38 vozil. V preiskavah je sodelovalo približno 100 policistov, 60 kriminalistov z različnih policijskih uprav in 49 preiskovalcev NPU. Istočasno so bile hišne preiskave tudi na Hrvaškem in v Španiji, kriminalistična preiskava pa se še nadaljuje.

IMG 0748

Več o preiskavi so na današnji novinarski konferenci povedali (z leve): Mateja Jadrič Zajec, višja državna tožilka na Specializiranem državnem tožilstvu RS, Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, in Robi Ribič iz Uprave kriminalistične policije.


Zvočni posnetek izjave Darka Majheniča (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Mateje Jadrič Zajec (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Robija Ribiča (mp3) 


"V preteklih dneh so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj s policisti policijskih uprav Ljubljana, Celje, Kranj, Koper in Novo mesto opravili vrsto preiskovalnih aktivnosti s ciljem utemeljevanja sumov storitve kaznivih dejanj Nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307. čl. KZ-1 in Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. čl. KZ-1. V kriminalistični preiskavi je potekalo sodelovanje s policijskimi oziroma varnostnimi organi Hrvaške, Španije in Italije, pa tudi s predstavniki ameriške varnostne agencije DEA (Drug Enforcement Administration) in Europolom," je dejal Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada.


Zaseženo orožje

Preiskovalci so od septembra 2016 naprej na podlagi usmerjanja Specializiranega državnega tožilstva RS izvajali tako klasične kot prikrite preiskovalne ukrepe.

V preiskavi so najprej identificirali 65-letnega državljana Slovenije, za katerega so ugotovili, da se ukvarja s preprodajo posameznih kosov orožja na območju Slovenije. Z nadaljnjim zbiranjem obvestil so odkrili še šest sostorilcev, njegovih najtesnejših sodelavcev, starih od 43-70 let. V tem obdobju so zabeležili tudi prve kontakte slovenskih osumljencev z osumljenci s Hrvaške. V preiskavo se je aktivno vključila hrvaška policija s ciljem identifikacije osumljencev z njihovega območja. 

Januarja 2017 je bil opravljen prvi zaseg več kosov različnega orožja (avtomatska puška znamke Thompson, repetirna puška, ročna bomba znamke M52, dva nabojnika za avtomatsko puško Thompson in večje število nabojev kalibra 45 in 7.9).

DSC 0113

Na podlagi ustreznih dovoljenj SDT RS je bilo od julija 2017 do maja 2018 opravljenih 8 navideznih odkupov orožja, dva zasega orožja in na ta način skupaj zaseženih preko 40 kosov različnih vrst dolgocevnega in kratkocevnega orožja ter streliva.

Izsledki prikritih preiskovalnih ukrepov, opravljeni navidezni odkupi orožja in streliva so pripomogli k identifikaciji še več drugih članov hudodelske združbe, ki so jo večinoma sestavljali slovenski državljani. Hudodelska združba se je na veliko ukvarjala s preprodajo različnih vrst dolgocevnega in kratkocevnega orožja ter streliva.

Med drugim je bil identificiran tudi 62-letni hrvaški državljan, ki je skrbel za transport orožja s Hrvaške v Slovenijo preko t. i. zelene meje, ki so ga potem prevzemali slovenski osumljenci. 

Najpomembnejša pa je bila identifikacija 49-letnega bosanskega državljana, s stalnim prebivališčem v Ljubljani, ki je celotni preiskavi dala močan mednarodni vidik. Njegova najbližja sodelavca (sostorilca) v Sloveniji sta bila sorodnika, stara 59 in 60 let. S prikritimi ukrepi so preiskovalci tudi potrdili, da je 49-letni moški preprodajal tudi prepovedani drogi kokain in konopljo.

DSC00030

Omenjeni je po naši oceni eden od večjih tihotapcev orožja, ki prebiva v Sloveniji, z močnimi povezavami pri dobaviteljih orožja z območja Bosne in Hercegovine. 

49-letni osumljenec je deloval tako, da je poiskal (novačil) kurirja, ki se je sam odločil, ali bo za tihotapljenje uporabljal svoje vozilo oziroma ali mu bo sam najel vozilo. V vseh odkritih primerih je osebno spremljal kurirja na način, da je s svojim vozilom vozil pred kurirjem z namenom, da mu »čisti« pot in ga obvešča o policijskih kontrolah, ki bi se lahko pojavile na poti.

V sodelovanju s hrvaško, špansko in italijansko policijo so preiskovalci ugotovili še, da je 49-letni osumljenec organiziral tihotapljenje večjih količin orožja v Milano, Marseille in v Barcelono.

Novembra 2017 so zaznali izvedbo transporta neugotovljene količine orožja v Marseille, 19. 4. 2018 pa so s pomočjo Karabinjerjev iz Gorice uspeli prestreči pošiljko orožja. Na podlagi naših podatkov so italijanski varnostni organi v Gorici zaustavili kurirja in zasegli 12 kosov orožja, ki je bilo namenjeno v Barcelono. 

IMG 20170927 175751

Orožje je bilo namenjeno hudodelskim združbam Zahodnega Balkana, ki imajo svoje celice praktično v vseh državah Evropske unije in se ukvarjajo s tihotapljenjem velikih količin kokaina iz Južne Amerike v Evropo ter z gojenjem konoplje na območju Španije.

V dolgotrajni preiskavi je bilo ugotovljeno, da je v hudodelski združbi, z izrazito mrežno strukturo, delovalo najmanj 23 identificiranih članov. Hudodelska združba je bila sestavljena iz omrežja posameznikov, ki so jo v ožjem jedru sestavljale osebe,  ki so imele bolj povezovalno in ne toliko vodilne vloge. Odločanje je sicer potekalo od vodilne osebe navzven, ni pa šlo za klasično hierarhično odločanje. Razmerja med člani hudodelske združbe niso bila strogo formalizirana, medsebojno pa so bili osumljenci bolj kot ne ohlapno povezani.

Družbo so sestavljali:

  • 20 slovenskih državljanov, starih od 29 do 70 let, s širšega območja Ljubljane, Domžal, Litije, Trbovelj, Novega mesta in Jesenic,
  • 49-letni državljan BIH, s stalnim prebivališčem v Ljubljani,
  • 62-letni državljan Hrvaške, ki prebiva v Ljubljani, in
  • 24-letni državljan Avstrije, ki prebiva v Ljubljani.

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov so preiskovalci pridobili sodno odredbo in 14. 6. 2018 opravili hišne preiskave na 39 naslovih ter preiskavo 38 osebnih avtomobilov.

V okviru hišnih preiskav so zasegli skupaj 21 pištol, 2 revolverja, 2 plinski pištoli, 6 pušk, 3292 nabojev, 23 izstrelkov 40 x 46 mm z barvno glavo, 27 tulcev z netilko, 45 detonatorjev, 48 dimnih vložkov, 19 topovskih udarov, 97 delov šolskih vžigalnikov, model M62, več sestavnih delov neznanega orožja, več bombometov itd. 

V nekaterih hišnih preiskavah je bilo najdeno legalno orožje, ki so ga posedovali osumljenci, oziroma orožje, za katerega so imeli ustrezne listine. Zaradi sumov prekrškov po Zakonu o orožju bodo v nadaljevanju izvedeni tudi prekrškovni postopki.

Poleg tega pa je bilo zaseženih tudi več različnih elektronskih naprav za komuniciranje in drugih predmetov, ki bodo služili kot morebitni dokaz v nadaljnjem postopku.

V skladu z določili Zakona o kazenskem postopku je bilo pridržanih 15 osumljencev, ki so kot člani kriminalne združbe izvrševali kazniva dejanja.  

15. 6. 2018 v večernih urah so preiskovalci privedli k preiskovalnemu sodniku 6 osumljencev s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve 78 kaznivih dejanj Nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali streliva po 307. čl. KZ-1 in 1 kaznivega dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog  po čl. 186 KZ-1. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju zoper vseh 6 odredil pripor.

V zaključni akciji je sodelovalo 100 policistov, 60 kriminalistov iz različnih policijskih uprav in 49 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada.

Hišne preiskave tudi na Hrvaškem in v Španiji

Istočasno so bile hišne preiskave opravljene tudi na Hrvaškem in v Španiji.

Na Hrvaškem je policija opravila 25 hišnih preiskav zoper 15 osumljencev. Zasegli so avtomatsko puško, 2 revolverja, pištolo in večje število nabojev. Zoper 6 oseb je bilo na Hrvaškem odrejeno pridržanje in so bili 15. 6. 2018 privedeni na zaslišanje k pristojnemu preiskovalnemu sodniku.

Guardia Civil je v Španiji opravila dve hišni preiskavi. Zasegli so telefone in listine.

Izvajane preiskovalne aktivnosti so del širše evropske strategije, ki so jo razvili varnostni organi kazenskega pregona Evropske Unije, DEA in Europola, in se nanašajo na boj proti hudodelskim združbam organiziranega kriminala na Zahodnem Balkanu, znanemu tudi kot "Balkanski kartel". 

Omejevanje ilegalne trgovine z orožjem je ena izmed prednostnih nalog v Evropski uniji

Zadnji primeri zaseženega ilegalnega orožja v Sloveniji, državah EU in na območju Zahodnega Balkana  ter druge operativne ugotovitve v okviru mednarodnega sodelovanja potrjujejo, da zahodno balkanska pot še vedno ostaja ena izmed glavnih tihotapskih poti.

Kriminalne združbe in posamezniki največkrat tihotapijo pištole, revolverje kalibra 7.65 mm, 7.65 in 9.00 mm, avtomatske vojaške puške tipa Crvena Zastava, ročne bombe M75, M52, manj pa druga eksplozivna sredstva, kot so vojaške mine, improvizirane eksplozivne naprave, raketometalce, tromblone ipd. 

Orožje večinoma izvira z območja Zahodnega Balkana, ki je bilo namenjeno za uporabo v oboroženih silah nekdanje Jugoslavije. Ciljne države, kamor se orožje tihotapi za delovanje organiziranih kriminalnih združb, so največkrat skandinavske države, Francija, Nemčija, Nizozemska, nekoliko manj pa tudi druge države članice EU. Naročniki orožja so največkrat kriminalne združbe v EU, ugotavljamo pa tudi primere, ko posamezniki ob vračanju v državo, kjer začasno delajo, tihotapijo enega do dva kosa orožja.

Slovenija je predvsem tranzitna država, v posameznih primerih pa tudi ciljna destinacija, saj so z našega območja organizatorji in posredniki.

Slovenska policija je zelo aktivna v vseh projektih Interpola in Europola v povezavi z omejevanjem  ilegalne trgovine z orožjem, predvsem kadar gre za ilegalno trgovino z orožjem, ki izvira z Zahodnega Balkana.   

Slovenski policisti se redno udeležujemo usposabljanj v tujini. Namen tovrstnih usposabljanj je izmenjava dobrih praks s področja omejevanja ilegalne trgovine z orožjem, ugotavljanje in seznanjanje z novimi načini tihotapstva ter sprejemanje novih ukrepov za zmanjševanje ilegalne trgovine z orožjem. 

Največji izziv za evropske varnostne organe na področju omejevanja ilegalne trgovine z orožjem predstavlja ilegalna trgovina z orožjem na:

  • t. i. temnem spletu
  • predelano plinsko orožje
  • reaktivirano orožje in
  • pošiljanje orožja znotraj EU v poštnih pošiljkah

Statistični podatki:

empact

Evropska multidisciplinarna platforma za boj proti kriminalnim grožnjam - orožje