Sorodne objave

 

Naši turisti se bodo lahko med dopustovanjem na Hrvaškem obrnili tudi na tri slovenske policiste. Ti bodo namreč med 17. julijem in 18. avgustom 2018 pomagali hrvaškim kolegom pri izvajanju policijskih nalog s slovenskimi državljani. V okolici Pulja, na Pagu in Krku bodo slovenskim turistom svetovali o načinu obravnave ter omogočali lažjo in hitrejšo komunikacijo s hrvaško policijo.

Pred odhodom na tuje jih je danes, 4. julija 2018, sprejela namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar, že včeraj, 3. julija, pa se je predstavnik slovenske policije udeležil novinarske konference v Rovinju, ki jo je na temo varne turistične sezone organiziralo hrvaško ministrstvo za notranje zadeve.

IMG 0820 sprejem ngdp

Z leve: pomočnik komandirja Daniel Vedernjak, vodja policijskega okoliša Drago Butara, namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar, samostojni policijski inšpektor Anton Cafuta in vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije Vladimir Pocek

Slovenski policisti bodo v sodelovanju s hrvaškimi kolegi svoje naloge opravljali na območju Istre in Kvarnerja oz. istarske, liško-senjske in primorsko-goranske policijske uprave:

  • na območju istarske policijske uprave (Policijska postaja Pulj) bo deloval Daniel Vedernjak, sicer pomočnik komandirja na PP Ljubljana Center (PU Ljubljana),
  • na območju liško-senjske policijske uprave oz. na otoku Pagu (PP Novalja) bo deloval Anton Cafuta, sicer samostojni policijski inšpektor v Službi direktorja (PU Maribor),
  • na območju primorsko-goranske policijske uprave (PP Krk) bo deloval Drago Butara, sicer vodja policijskega okoliša na PP Krško (PU Novo mesto).

Pri svojem delu bodo nosili uniformo slovenske policije in ne bodo oboroženi. Prav tako policisti ne bodo izvajali policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti. Komunicirali bodo v slovenskem, hrvaškem in angleškem jeziku.  Angažirani bodo predvsem na področju splošnih policijskih nalog, kot so varovanje javnega reda in miru, nadzor cestnega prometa in obravnava prometnih nesreč ter obravnava kaznivih dejanj, med njihovimi nalogami pa bo tudi preventivno svetovanje slovenskim turistom, kako naj med dopustovanjem poskrbijo za svojo varnost in zavarujejo svoje premoženje. 

Opisano mednarodno sodelovanje je del projekta Varna turistična sezona, ki se mu je slovenska policija pridružila že leta 2011, saj na Hrvaškem vsako leto dopustuje velik delež turistov iz Slovenije. V tem času se je izkazalo za uspešno in dobro sprejeto ter je prineslo veliko koristi tako obema policijama kot tudi turistom. Policijski postopki so namreč na ta način hitrejši, česar so v prvi vrsti najbolj veseli slovenski turisti, saj so krajši in enostavnejši postopki zanje tudi manj stresni. Po drugi strani pa lahko tudi hrvaški policisti določene podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista in obratno, brez zamudnega preverjanja preko drugih služb. Poleg tega se slovenski državljani v postopkih počutijo varneje ob prisotnosti slovenskega policista, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo. Kot zelo dobro se je izkazalo tudi policijsko sodelovanje pri izmenjavi operativnih informacij. Vse našeto prispeva k izboljšanju varnosti ter učinkovitejšemu preprečevanju in zatiranju različnih oblik kriminalitete.

Na podlagi pozitivnih izkušenj v poletni turistični sezoni smo takšno obliko dela v naslednjih letih razširili tudi na zimsko sezono, ko smo na slovenskih smučiščih gostili hrvaške policiste. Podlaga za sodelovanje sta sporazum med slovensko in hrvaško vlado o čezmejnem policijskem sodelovanju (Ur. list RS, št. 26/2003 - MP št. 6/2003) in protokol med slovenskim in notranjim ministrstvom o sodelovanju v turističnih sezonah (Ur. list RS, št. 46/2014 - MP št. 7/2014).

IMG 20180703 110120

Istarska policijska uprava je 3. julija 2018 v Rovinju na Hrvaškem organizirala novinarsko konferenco, ki se je je poleg predstavnikov hrvaške, italijanske, madžarske in poljske policije udeležil tudi predstavnik slovenske policije.

IMG 20180703 111014

Tomislav Omejec, vodja Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi, je pohvalil dolgoletno sodelovanje v skupnih projektih, kakršen je projekt Varna turistična sezona, saj dvigujejo raven zaupanja in povečujejo učinkovitost policijskega dela pri soočanju z varnostnimi izzivi in čedalje bolj globalnimi kriminalnimi tokovi. Izpostavil je pomen preventivnega dela predstavnikov slovenske policije na hrvaški obali ter prijaznejšega "servisa" našim državljanom, ki letujejo na hrvaški obali in se znajdejo v policijskih postopkih. Trije slovenski policisti bodo turistom iz Slovenije tudi letos pomagali pri premagovanju jezikovnih in drugih ovir, obenem pa bodo hrvaškim kolegom policistom olajšali delo zaradi hitrejše izmenjave koristnih informacij.