Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Srbijo napotila že štirinajsto skupino policistov. Med 4. julijem in 3. avgustom 2018 bodo štirje slovenski policisti pomagali srbskim kolegom nadzorovati državno mejo, ki je obremenjena zaradi povečanega števila migrantov.

Pred odhodom jih je v torek, 3. julija, sprejel direktor Uprave uniformirane policije Janez Rupnik. Delovnemu srečanju sta prisostvovala še vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije Vladimir Pocek in Darjo Cizel iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije. Izkušnje prejšnje skupine z delom v Srbiji je prenesel Boštjan Hliš iz Policijske postaje Podlehnik na Policijski upravi Maribor, ki je bil tudi vodja trinajste skupine napotenih policistov.

IMG 0809

V Srbiji bodo policijske naloge en mesec opravljali policisti Mitja Vidmar iz Sektorja za operativno podporo na Policijski upravi Ljubljana, Jože Hozjan iz Policijske postaje Lendava na Policijski upravi Murska Sobota, Robert Šešerko iz Policijske postaje Rače na Policijski upravi Maribor in Benjamin Gosar iz Postaje letališke policije na Policijski upravi Kranj.

Policisti bodo svoje naloge opravljali na območju Postaje mejne policije za varovanje državne meje Gradina, ki sodi pod tamkajšnjo Policijsko upravo Pirot. Slovenski policisti bodo naloge opravljali v delovni uniformi ter bodo uporabljali službena vozila in opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Srbije, Generalno policijsko upravo, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Srbije v okviru skupnega ukrepanja, ki je bil podpisan 6. decembra 2016 v Rimu, Italija.