Sorodne objave

 

Že sedmi mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja je danes, 20. septembra odprl svoja vrata. Obiščite tudi razstavni prostor policije!

SejemSobra2018

Sejem je svečano odprl obrambni minister Karl Erjavec, slovesnega dogodka pa se je udeležil tudi generalni direktor policije Simon Velički. Letos se na sejmu SOBRA predstavlja 110 razstavljavcev iz 11-ih sodelujočih držav na 16.000 m2 razstavnih površin. Dinamičnim predstavitvam pa je namenjenih kar 35.000 m2 prostora. Obiščete lahko razstavne prostore služb, ki skrbijo za varnost v državi, in sicer Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, Slovenske vojske, Policije, Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gasilske zveza Slovenije, ki se predstavljajo s strokovnimi razstavami, posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno-družabnimi prireditvami.

IMG 0270

Danes je prostor za dinamične predstavitev "prepihal" tudi helikopter Letalske policijske enote, ki je poskrbel za atraktiven prikaz reševanja. Pri opravljanju policijske patrulje v težko dostopnem terenu se poškodujeta policista, eden teže, drugi laže. Poškodovana policista je treba evakuirati in ju predati v zdravniško oskrbo. Za evakuacijo policija uporabi helikopter Letalske policijske enote s posadko dveh pilotov, tehnika letalca, ki je hkrati tudi operater na vitli, ter dva policista gorske policijske enote, ki s spustom ob vrvi iz helikopterja prideta do poškodovanih policistov.

DSC 0108

Nebo nad SOBRO je "zavzel" policijski helikopter.


Na razstavnem prostoru so potencialne kandidate za policiste "testirali" tudi inštruktorji praktičnega postopka in samoobrambe. Tistim, ki so zbrali pogum in se jim pridružili na blazinah, so pokazali nekaj praktičnih prijemov in tehnik samoobrambe.

IMG 2118

IMG 2229

Na sejmišču so tudi policijski specialci, okoli katerih se je danes trlo mladih, ki jih zanima ta poklic.

IMG 2256

Obiščite tudi policiste posebne policijske enote in preizkusite, kako je nositi 10-kilogramsko zaščitno opremo, medtem ko skrbite za javni red in mir na množično obiskani nogometni tekmi. Ste že kdaj "potežkali" neprebojni jopič?

IMG 2188

V naslednjih dneh vas čaka še več zanimivh vsebin. Že jutri dopoldan bodo policisti ob 11.45 pokazali prijetje nevarnega storilca, ob 16. uri pa bodo vodniki službenih psov pokazali, kako policistom pri opravljanju najzahtevnejših nalog pomagajo štirinožni pomočniki. Za ljubitelje nostalgije smo pripravili pravi časovni stroj, ki vas popelje nazaj v čase miličnikov. 

IMG 2044

Javnosti so načeloma dobro poznane policijske naloge, kot so skrb za prometno varnost, zagotavljanje javnega reda in miru, varovanje državne meje ter odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj. Redkeje pa se srečujejo s policisti bolj specializiranih enot, kot so letalska enota, specialna enota, policisti, ki skrbijo za varovane osebe, policisti konjeniki in vodniki službenih psov itd. Na SOBRI lahko vse te enote spoznate na enem mestu, si podrobneje ogledate policijska vozila in opremo. Morda vas navdušimo za ta dinamičen, nikoli dolgočasen poklic, in se že kmalu pridružite našim policijskim vrstam.


Vabljeni, da nas obiščete vse do nedelje!