Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Makedonijo napotila devetindvajseto skupino policistov. Med 19. septembrom in 19. oktobrom 2018 bo pet slovenskih policistov in ena slovenska policistka pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju prehajanja državne meje.

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policistka Maja Ladič iz Postaje mejne policije Središče ob Dravi (Policijska uprava Maribor) ter policisti Boris Josipovič in Aleš Ferk, oba iz Specializirane enote za nadzor državne meje v Sektorju mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, Janez Centrih iz Policijske postaje Mozirje (Policijska uprava Celje), Andrej Žerdin iz Postaje mejne policije Petišovci (Policijska uprava Murska Sobota) in Marko Gumzej iz Policijske postaje Ljubljana Bežigrad (Policijska uprava Ljubljana).

IMG 2015Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel generalni direktor policije Simon Velički, ki je policistom med drugim zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovnemu srečanju so prisostvovali še Vladimir Pocek, vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, Roman Čoh iz istega sektorja ter Simon Kelenc iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije. Predhodna skupina se je že vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal vodja te skupine policist Emil Kvar iz Policijske postaje Gorišnica (Policijska uprava Maribor). 

Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica in izven območja mejnega prehoda Bogorodica. Po potrebi bodo pomagali makedonskim policistom v začasnem prehodnem centru Gevgelija. Slovenski policisti bodo naloge izvajali v delovni policijski uniformi; uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi