Sorodne objave

 

Za nami je 7. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja (SOBRA), ki je potekal na razstavišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni med 20. in 23. septembrom 2018. Na sejmu, na katerem se vsaki dve leti poleg ponudnikov vozil in opreme predstavljajo predvsem službe, ki skrbijo za varnost prebivalcev v državi, se je poleg vojske, gasilcev in civilne zaščite predstavila tudi policija.

DSC 0002

Otvoritve sejma se je v četrtek, 20. septembra, udeležil tudi generalni direktor policije Simon Velički, ki si je ogledal tudi razstavni prostor policije.


Že prvi dan sejma so policisti dodobra in dobesedno razpihali sejemski poligon. Helikopter Letalske policijske enote je skupaj z gorsko policijsko enoto prihitel na pomoč policistoma, ki sta se pri opravljanju policijske patrulje v težko dostopnem terenu poškodovala, eden težje, drugi lažje. Poškodovana policista je bilo treba evakuirati in ju predati v zdravniško oskrbo. Policijski helikopter je priletel na kraj, policista »gornika« s spustom ob vrvi iz helikopterja prišla do poškodovanih policistov in ju s pomočjo vitla potegnila na varno. K sreči je bil to le scenarij odlične prikazne vaje.

DSC 8408

Naslednji dan je obiskovalce šokirala nova policijska akcija! Kriminalisti so prijeli nevarnega storilca, ki je zagrešil hujše kaznivo dejanje. Najprej so ga z vozili ustavili, da jim ne bi pobegnil, nato so mu odvzeli prostost in ga odpeljali na policijsko postajo. Drugega storilca so presenetili in ga prijeli kar na parkirišču. Takšne akcije od kriminalistov zahtevajo veliko znanja, veščin in hitro delovanje, ob vsem tem pa morajo biti tudi ves čas izjemno previdni.

DSC 9929

Na SOBRI so menda opazili tudi straaašnega medveda! Ah, to je bil le policist Leon, najprijaznejši mož v modrem, ki je na sejmišču stkal veliko novih prijateljstev. Obiskal je otroke, pozdravil vojake, se slikal z miličniki in policisti in si pridobil tudi novega štirinožnega prijatelja. Najbolj so se ga seveda razveselili najmlajši obiskovalci sejma, ki so mu en za drugim dajali "petko". V roko pa mu je segel tudi generalni direktor policije.

IMG 20180923 76986

DSC 0804

Svoje spretnosti so na sejmu zavezništva in sodelovanja predstavili tudi mladi gasilci.


V soboto pa je spet zagrmelo! Izgredniki ogrožajo varnost ljudi! Na srečo sta tu ekipi policistov specialne in posebne policijske enote, ki sta vandale ob podpori specialnega vozila z vodnim topom spravili v red! Vodni top je poleg tega namenjen uporabi na športnih ali drugih rizičnih prireditvah, kjer prihaja do množičnega in hujšega kršenja javnega reda, vandalizma, ogrožanja življenja ljudi in uničevanja premoženja. Uporaba vodnega curka je sicer milejša oblika uporabe prisilnih sredstev, kot je npr. neposredno delovanje policistov na množico. Specialno vozilo z vodnim topom pa se lahko uporablja tudi v druge namene: kot lastno sredstvo za gašenje požara, na primer pri vadbi streljanja na streliščih, ob vadbi uporabe plinskih sredstev, pri gašenju se lahko pridruži silam za zaščito in reševanje, prav tako pri raznihhumanitarnih nalogah, denimo za prevoz in dostavo čiste pitne vode. Rezervoar namreč drži več kot 9000 litrov vode.

DSC 1473

Slabo vreme, ki je med vikendom nekoliko pokvarilo atmosfero, je prekinilo rohnenje policijskih motorjev , ki je pregnalo oblake v Gornji Radgoni, ko so poligon SOBRE zavzeli policisti motoristi! Spretno vijuganje med stožci s 300-kilogramskim motorjem je navdušilo vse ljubitelje teh jeklenih konjičkov, ki dobro vedo, koliko spretnosti in veščin je potrebno za tak manever, še posebej, če ga izvajaš v cestnem prometu.

DSC 2304

Slovenska vojska je že tradicionalno pripravila bogato predstavitev svoje opreme in aktivnosti.

DSC 9807

V nedeljo so policisti znova navdušili. Obiskovalce SOBRE je presenetil glasen lajež. Le kaj se dogaja!? Policijski štirinožni pomočniki so ujeli nepridiprava! Nekaj minut kasneje, na drugem koncu poligona, pa je gledalce zabavalo zadovoljno mahanje majhnega repka! Droben policijski smrček je pod kolesom osebnega vozila odkril prepovedano drogo! Službeni psi so kljub izjemnemu tehnološkemu napredku nepogrešljivi pomočniki policistom pri vzdrževanju in vzpostavljanju javnega reda in miru, nadzorovanju državne meje, pri odkrivanju prepovedanih drog, orožja in eksplozivov, pri iskanju pogrešanih oseb ter storilcev prekrškov in kaznivih dejanj. Od nedavnega policijski psi odkrivajo tudi biološke sledi, kot sta kri in semenska tekočina, človeška tkiva, izvor požara itd. Ali ste vedeli, da ima policijska kinologija pri nas skoraj 70-letno zgodovino?

DSC 0407

Eden od ciljev sodelovanja na sejmu SOBRA je bila tudi aktivna promocija zaposlovanja. S kadrovskim mankom in pomanjkanjem zanimanja za zaposlovanje se ne srečujemo le v policiji, podobno težavo imajo tudi v ostalih organizacijah, zato je aktivna politika zaposlovanja izjemno pomembna za pridobivanje novih kadrov. Potencialne kandidate za policiste so zato "testirali" tudi inštruktorji praktičnega postopka in samoobrambe. Tistim, ki so zbrali pogum in se jim pridružili na blazinah, so pokazali nekaj praktičnih prijemov in tehnik samoobrambe.

IMG 2229

IMG 2234

Veliko zanimanja je bilo kot po navadi pri policistih Specialne enote.

IMG 2194Tisti, ki so sprva omagovali, nato pa le preizkusili zaščitno opremo policistov posebne policijske enote, so le stežka skrivali, kako težka je.


Za ljubitelje zgodovine in nostalgije je Muzej slovenske policije skupaj z zbiratelji pripravil razstavo o zgodovini razvoja slovenske policije, in sicer od orožnikov, prek miličnikov, do današnjih policistov. Za obiskovalce so bila izjemno zanimiva starodobna vozila, uniforme in oprema nekdanjih miličnikov. Svoje cilje, članstvo in aktivnosti bo predstavilo tudi policijsko veteransko združenje Sever.

IMG 20180922 101706

Zavezništvo zaupanja in sodelovanja se je v nedeljo, 23. septembra, sklenilo s slovesnim zaključkom, na katerem je obiskovalce in sodelujoče nagovoril tudi notranji minister Boštjan Poklukar.

DSC 2965

"Malo je priložnosti, kjer se lahko na enem mestu predstavi celoten sistem nacionalne varnosti Republike Slovenije. Na tem sejmu se predstavljajo predvsem vsi tisti, ki vsak dan skrbijo za našo osebno varnost, varnost našega premoženja, za obrambo ter zaščito in reševanje. Samoumevno je in skoraj razvajeni smo, da so nam vse te službe zlahka dostopne, kjerkoli in kadarkoli in zgolj na klic, da brezpogojno opravljajo svoje poslanstvo in varujejo naša življenja - mnogokrat tudi za ceno svojega lastnega. Ne, to ni tako samoumevno. To je velik dosežek, ki smo ga v Republiki Sloveniji nadgrajevali v vseh letih po osamosvojitvi naše države, se vmes srečevali z mnogimi izzivi, tudi z zadnjo finančno krizo, zato smo lahko upravičeno ponosni, da sistem nacionalne varnosti v Republiki Sloveniji deluje. V Gornji Radgoni so na enem samem mestu zbrani izjemni ljudje, ki imajo vrhunsko znanje, dolgoletne izkušnje ter sodobno opremo. Njihovo delo se vsakodnevno prepleta, dopolnjuje in povezuje, zato me veseli, da je sodelovanje med njimi visoko profesionalno, celo prijateljsko, kar lahko potrdim iz svojih lastnih izkušenj," je dejal notranji minister Boštjan Poklukar.

DSC 2418

Na zaprtju sejma je nastopil tudi Policijski orkester, ki letos praznuje 70-obletnico svojega obstoja in delovanja.


Ob tem je Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, izrazil tudi zahvalo in zadovoljstvo, "ker nam je uspelo na stičišče štirih držav pripeljati štiri najpomembnejše institucije, ki nam zagotavljajo varnost, 110 razstavljavcev, ki iščejo priložnosti gospodarskega sodelovanja na področju obrambe, varnosti, zaščite in reševanja ter preko 20.000 obiskovalcev, še posebej mladih. Kljub temu, da so priprave na sejem potekale v času, ko smo v Sloveniji sestavljali novo vlado, so institucije, kot so Slovenska vojska, policija, Uprava za zaščito in reševanje in Gasilka zveza odlično pripravile vsebino in program predstavitev, kar kaže na to, da ustanove, ki skrbijo za varnost, delujejo izvrstno."

Foto: Jure Zauneker in Policija