Sorodne objave

 

Slovenski policisti na Kosovu poleg drugih nalog izvajamo tudi t. i. "Community Policing", ki je podoben v skupnost usmerjenemu policijskemu delu, kot ga poznamo v Sloveniji, konkretne naloge pa so podobne tistim, ki jih v Sloveniji opravljajo vodje policijskih okolišev.

Trije slovenski policisti so se že na začetku misije zelo resno lotili projekta in nalog ter svoje znanje in strokovnost, pridobljeno v Sloveniji, poskušali prenesti tudi na Kosovo. Delovno območje Policijskega oddelka Novo selo - Maxhunaj obsega vasi Novo selo - Maxhunaj, Gojbula, Slatina in Banjska, kjer so tudi štiri osnovne šole, in sicer dve albanski in dve srbski.

Ker so tam prometne razmere zelo kritične, smo med preventivnimi aktivnostmi začeli izvajati tudi projekt "Varna pot v šolo", ki že dalj časa poteka tudi v Sloveniji. Pri tem šolarje opozarjamo na vse nevarnosti in pravila v prometu ter predstavimo samozaščitne ukrepe. Za pomoč pri tem delu smo zaprosili predstavnike Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu v Republiki Sloveniji, ki so nam poslali kresničke in odsevne trakove, da smo jih lahko po koncu osnovnih predavanj razdelili otrokom.

Projekta smo se lotili načrtovano in - tako kot v Sloveniji - na začetku šolskega leta. K sodelovanju smo povabili tudi predstavnika kosovske policije (KPS - Kosovo Police Service), policista iz Policijske postaje Vučitrn, ki je po predstavitvi in izvedbi projekta v obeh srbskih šolah samostojno vodil izobraževanje tudi v obeh albanskih šolah. Tako bodo projekt lahko izvajali tudi v prihodnje.

Obiskali smo srbski osnovni šoli v Gojbuli (24 otrok, ki obiskujejo 1. do 6. razred) in v Banjski (5 otrok od 1. do 4. razreda) ter albanski osnovni šoli Mustafa Venar v Slatini (31 otrok od 1. do 4. razreda) in Rilinja v Novem selu (105 otrok v 1. in 2. razredu).

Ob prvem obisku smo otrokom poskušali prikazati nekaj osnovnih pravil v prometu. Razložili smo jim, kako se morajo obnašati na nevarni cesti, prikazali smo pravilno hojo ob cesti in prečkanje vozišča, kakšne obleke so najprimernejše za vidnost pešcev na cesti in zakaj je tako pomembno nositi odsevne predmete. Poudarili smo, da nas odsevniki v prometu varujejo, saj smo z njimi vidnejši tudi ponoči. Poleg tega smo jim pokazali različne slike in razglednice ter jim za nagrado razdelili pobarvanke, razglednice in kresničke v obliki medvedkov. Ob koncu predavanj so nam otroci obljubili, da bodo nosili podarjenega "srečnega medvedka", mi pa smo jim zagotovili, da jih bomo še obiskali.

Tako bomo tudi v prihodnje otrokom poskušali pomagati na različne načine. Projekt prenašamo tudi na kosovske policiste, ki so ga sprejeli zelo pozitivno. Tudi odziv učiteljev v osnovnih šolah je bil dober, saj želijo, da bi z njimi še sodelovali.

varnaPotVsolo1

Na obisku v šoli


varnaPotVsolo2

Med predavanjem


varnaPotVsolo3

Kresničke


varnaPotVsolo4


Pripravil: Elvis FAJKOVIČ