Sorodne objave

 

V Policijski akademiji v Tacnu smo danes, 26. novembra 2010, slavnostno in s podelitvijo potrdil udeležencem zaključili prvo regionalno usposabljanje s področja neposrednega varovanja varovanih oseb v specifičnih okoliščinah. Zbrane je nagovorila namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar.

skupinska

V prvi vrsti (z leve proti desni): Zoran Tomašević (Srbija), Miljan Perović (Črna gora), namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar, direktor Uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj, Davor Blažević (Hrvaška) in vodja Centra za varovanje in zaščito Branko Skrbinek


Program tritedenskega usposabljanja je bil zastavljen tako, da so vse države udeleženke aktivno sodelovale pri sami izvedbi. Verjamemo, da so se s takšnim načinom dela utrdili odnosi in zaupanje med temi službami. S svojim znanjem in sredstvi je sodelovalo pet držav, poleg Slovenije in Francije še Hrvaška, Srbija in Črna gora.

Namen usposabljanja je bil razvoj novih taktik varovanja, pa tudi širjenje mreže in krepitev sodelovanja sorodnih služb z območja Zahodnega Balkana. Usposabljanje, ki je nedvomno prvi tovrstni primer sodelovanja v takšni obliki v ožji in širši regiji, je že dal pozitivne odzive, saj se podobne iniciative že pripravljajo v Srbiji in na Hrvaškem. To so potrdili tudi prisotni direktorji služb, ki skrbijo za varnost varovanih oseb in objektov Zoran Tomašević (Srbija), Davor Blažević (Hrvaška) in Miljan Perović (Črna gora). Poleg tega pa so francoski strokovnjaki izrazili navdušenje nad organizacijo in izvedbo programa ter pripravljenost za prihodnje sodelovanje.

Program je bil sestavljen iz treh modulov, ki so se odvili na različnih lokacijah. Prvi modul je bil v Franciji (Pariz), drugi na Hrvaškem (Valbandon) in tretji v Sloveniji (Planica).

Po pet udeležencev iz vsake države je v vsakem tematsko različnem modulu najprej osvajalo teoretična znanja, nato pa so izvajali simulacije in taktične vaje v različnih okoliščinah, npr. na vodi, v gorah, na smučiščih, letališču …


bobnar


Zvočni posnetek izjave mag. Tatjane Bobnar (mp3) 


V pozdravnem nagovoru je namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar poudarila, da je dodatna okrepitev tradicionalno dobrega sodelovanje z državami v regiji pomembna. Toliko bolj, ker so naše varovane osebe diplomatsko izjemno aktivne predvsem na območju Zahodnega Balkana.

"S svojimi izkušnjami in bogatim znanjem ste oblikovali usposabljanje, ki je vsekakor doseglo svoj cilj, to je povezati službe, ki so od nekdaj predstavljale pomembno in specifično obliko policijskega dela, vendar se na mednarodni ravni niso tako intenzivno povezovale, kot so se morda druge.

Usposabljanje vam je ponudilo odlično priložnost, da izmenjate svoje izkušnje in prenesete svoje znanje drug na drugega. Udeleženci ste se izkazali ne le kot predani slušatelji, temveč tudi kot policisti z veliko izkušnjami, kar je gotovo prispevalo k dvigu strokovne ravni usposabljanja. Vsekakor pa lahko govorimo tudi o vzpostavitvi in krepitvi prijateljskih in profesionalnih vezi med vami," je še dejala Bobnarjeva.

Zbrane so pozdravili tudi direktor Uprave za policijske specialnosti (UPS) Robert Sušanj, vodja Centra za varovanje in zaščito UPS Branko Skrbinek in francoski ataše za notranjo varnost Dominique Fuchs.


susanj

Direktor Uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj


skrbinek

Vodja Centra za varovanje in zaščito v UPS Branko Skrbinek


francoz

Francoski ataše za notranjo varnost Dominique Fuchs


Skupaj z namestnico generalnega direktorja policije mag. Tatjano Bobnar smo udeležencem podelili potrdila o uspešno opravljenem usposabljanju, ki ga je slovenska policija pripravila v sodelovanju s francoskim veleposlaništvom v Ljubljani.


IMG 7225


IMG 7235


IMG 7241


IMG 7245


Bobnarjeva je prireditev zaključila z zahvalo vsem organizatorjem, izvajalcem in udeležencem usposabljanja za vloženo delo in napor, še posebej strokovnjakom tujih varnostnih služb, ki so se odzvali povabilu za sodelovanje bodisi kot inštruktorji bodisi kot udeleženci usposabljanja. Slednjim je zaželela varno in uspešno delo.