Sorodne objave

 

V minulih treh mesecih, med julijem in septembrom, so helikopterske posadke Letalske policijske enote skupaj s policisti gorske policijske enote pomagale geodetom Geodetske uprave RS pri nujnem vzdrževanju mejnih oznak na težko dostopnem delu slovensko-italijanske meje.

Pomoc geodetom s policijskim helikopterjem

Pri vzdrževanju mejnikov v visokogorju so člani LPE s helikopterjem prevažali material in ljudi na težko dostopne lokacije v visokogorju.


Sodelovanje helikopterja in policistov gorske enote je bilo potrebno zaradi konfiguracije terena, ki na območju od Mangarta do Predela poteka po izrazito zahtevnem in zelo izpostavljenem gorskem grebenu. S helikopterjem je bilo v zadnjem trimesečju tako samo za izvedbo teh nalog opravljenih več dvigov in spustov geodetov ter njihove opreme in materiala za vzdrževanje na zahteven izpostavljen teren, saj večina od lokacij ni bila drugače dostopna kot iz helikopterja s pomočjo elektromotornega vitla.

Helikopter LPE

 Za policiste je bil to dober trening za delo v zahtevnih razmerah, za Geodetsko upravo RS pa nepogrešljiva pomoč pri izvedbi nalog vzpostavitve, vodenja in vzdrževanja podatkov o državni meji, ki jih izvajajo na podlagi meddržavnih pogodb.

 Po besedah ministra za okolje in prostor Jureta Lebna, ki se je policiji zahvalil za opisano  podporo, so policisti s svojim znanjem, izkušnjami in zanesljivostjo geodetom omogočili hitro in predvsem varno opravljanje nalog: "V letošnjem letu so tako geodeti s pomočjo Letalske policijske enote v treh mesecih opravili obsežno, zelo zahtevno in nevarno delo, ki bi ga sami, brez njene pomoči, opravljali verjetno kar nekaj let."

Pomoc geodetom s policijskim helikopterjem1