Sorodne objave

 

Bliža se 15. november, ko morajo imeti naši jekleni konjički zimske pnevmatike oziroma ustrezno zimsko opremo. Priprava na zimo pa nikakor ne pomeni le menjave pnevmatik, na vožnjo v zimskih razmerah se morajo pripraviti tudi vozniki. Na včerajšnji novinarski konferenci na Vranskem smo v sodelovanju z Avto-moto zvezo Slovenije predstavili pomen ustrezne priprave voznika in vozila na zimo.

AMZS Pripravljeni1

Več o ustreznih pripravah voznika in vozila na udeležbo v prometu so včeraj, 23. oktobra 2018, povedali (z leve): Jurij Kočar, vodja AMZS servisa, Brane Legan, AMZS inštruktor varne vožnje, Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije, mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi, in France Kmetič, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije.


Nasveti za varno zimsko vožnjo

Priprava vozila za varno zimsko vožnjo nikakor ne pomeni le menjave letnih pnevmatik z zimskimi, temveč se moramo vozniki za pot v zimskih vremenskih pogojih še toliko bolj pripraviti in vožnji v zahtevnih voznih razmerah resnično posvetiti svojo pozornost. Kot je uvodoma izpostavil France Kmetič, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije, "so zimske vozne razmere najbolj zahtevne vozne razmere, s katerimi so soočeni vozniki in drugi udeleženci v prometu. AMZS kot največja nevladna organizacija varnosti v prometu namenja veliko pozornosti in izvaja najrazličnejše aktivnosti."
AMZS Pripravljeni32

Pozimi, ko so vremenske razmere nepredvidljive, moramo udeleženci v prometu, predvsem vozniki motornih vozil, računati na hitre spremembe voznih razmer. "Ob spremenjenih voznih razmerah je temeljni pogoj za varno udeležbo v prometu ustrezna zimska oprema vozila," je poudaril mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi. "V skladu z zakonodajo na slovenskih cestah pozimi, med 15. novembrom in 15. marcem, kot ustrezna zimska oprema velja opremljenost vozila s štirimi zimskimi pnevmatikami. Alternativa temu so letne pnevmatike, ob predpostavki, da so v prtljažniku snežne verige. Se je pa treba zavedati, da lahko zimske razmere - to je takrat, ko se sneg oprijema vozišča in ni več stika pnevmatike z asfaltno podlago, ko je led in podobno, nastopijo tudi pred ali po teh datumih. Zakon določa, da je treba tudi v takih primerih vozila opremiti z zimsko opremo. To pomeni, da če ima voznik na avtu letne pnevmatike, mora nanje namestiti verige. Je pa slednje slabša rešitev, kot če ima vozilo zimske pnevmatike, zato jo odsvetujemo. Zelo pomembna določba Zakona o pravilih cestnega prometa je še, da morajo biti vozila očiščena. To pomeni, da na njih, ko se podamo v promet, ne sme biti snega, ledu, ki bi lahko padal oziroma se razsipal z vozila, prav tako morajo biti čista vetrobranska in vsa druga stekla, vzvratna ogledala, saj je to edini način, da imajo vozniki zagotovljeno ustrezno preglednost iz vozila."
AMZS Pripravljeni37

AMZS Pripravljeni33

Da je letna pnevmatika pozimi neustrezna oziroma da nam lahko varno vožnjo v tem letnem času zagotavljajo le kakovostne zimske pnevmatike, je izpostavil tudi AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan: "Osnova razlika med letno in zimsko pnevmatiko je v tekalni površini, njeni obliki, širini kanalov … Zimska pnevmatika ima gumeno zmes, ki ostane prožna tudi pri nizkih temperaturah. Ker ima globlji profil, bolje odvaja vodo izpod tekalne površine. Lamele na tekalni površini zagotavljajo boljši oprijem v snegu, posebna gumena zmes s kombinacijo silike in kavčuka pa ne zagotavlja boljšega oprijema le na snegu in ledu, temveč tudi na namočenih cestah. Zimska in letna pnevmatika sta si glede zmogljivosti enakovredni do sedmih stopinj Celzija, pri nižjih temperaturah pa letna pnevmatika izgublja oprijem, ker se ne uspe segreti. Pri vožnji z letnimi pnevmatikami je pri nizkih temperaturah zavorna pot precej daljša, pa tudi v ovinku bo vozilo prej zdrsnilo. Veliko vlogo imata tudi globina profila - ta naj bo vsaj štiri milimetre -, in pa tlak v pnevmatikah, ki ga je treba preverjati vsaj enkrat mesečno."
AMZS Pripravljeni16

Več informacij z novinarske konference najdete v sporočilu za javnost na spletni strani AMZS.