Sorodne objave

 

Oboroženi storilci so 22. septembra 2018 med krajema Lagos in Port Harcourt napadli ladjo MV Glarus in ugrabili 12 pomorščakov, med njimi tudi slovenskega državljana. Da bi čimprej rešili krizno situacijo, je slovenska policija ves čas aktivno sodelovala s švicarsko. Vsi člani ugrabljene posadke so od včeraj v Švici, predvidoma v naslednjih dneh pa se bodo vrnili k svojim družinam.

Konec septembra ob obali Afrike ugrabljenih 12 pomorščakov, med njimi tudi Slovenec 

V soboto popoldne, 22. septembra 2018, so oboroženi storilci med krajema Lagos in Port Harcourt, ob delti reke Niger, približno 45 navtičnih milj jugozahodno od otoka Bonny Island, napadli ladjo MV Glarus, ki je v lasti švicarskega podjetja Massoel Shipping. Oboroženi storilci so se kljub zaščitni žici na robu ladje uspeli vkrcati.

Z ladje, na kateri je bilo takrat 19 pomorščakov, jih je oborožena organizirana kriminalna združba ugrabila 12, in sicer enega državljana Slovenije, sedem filipinskih državljanov in po enega državljana Romunije, Ukrajine, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Ugrabljene so s čolnom prepeljali na neznano lokacijo, verjetno pa so se večino časa nahajali v deltah reke Niger. Med svojim ujetništvom so morali večkrat zamenjati svojo lokacijo.

O ugrabitvi je bilo takoj obveščeno podjetje Massoel Shipping, ki je v reševanje primera vključilo strokovne sodelavce, ki so pripomogli k varnemu reševanju ugrabljenih.

V zahtevno preiskavo vključena tudi slovenska policija, ki je ves čas sodelovala s švicarsko

To je bil prvi primer našega delovanja, v katerem je bil ugrabljen slovenski pomorščak v tujini. Da bi bila krizna situacija čim hitreje rešena, je bila slovenska policija dnevno v stiku s Federalno policijo Švice, ki je preiskovala kaznivo dejanje ugrabitve. V delo se je vključilo več enot slovenske policije, predvsem iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave (policijski pogajalci in kriminalistični preiskovalci).

Posebnost tega kaznivega dejanja je, da je bilo najprej storjeno na švicarskem ozemlju (ladji), v nadaljevanju pa na nigerijskem ozemlju. Zaradi okoliščin kaznivega dejanja, ki je bilo izvršeno v tujini, na varnostno najbolj zahtevnem območju, kjer je skoraj onemogočeno delovanje varnostnih organov, je bilo naše delovanje zelo zahtevno. V takih primerih je zelo pomembno, da so ukrepi vseh vpletenih deležnikov usklajeni, da je pretok informacij hiter, kakovosten in zanesljiv.

Na nacionalni ravni je ves čas potekalo usklajeno in redno sodelovanje s Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo in Ministrstvom za zunanje zadeve.

Ker se dogodki odvijajo nepredvidljivo, tudi neposredno na škodo žrtev, morajo vsi vpleteni delovati potrpežljivo in vztrajati na poti do uspešne rešitve krizne situacije.

Ker preiskava, ki jo vodi švicarska policija, še vedno poteka in ker se želi preprečiti podobne poskuse ugrabitev v prihodnosti, podrobnosti same preiskave in pogajanj z ugrabitelji ne moremo razkrivati.

Ugrabitev je eno najhujših kaznivih dejanj

Gre za eno od najhujših vrst kaznivih dejanj, saj so kršene najosnovnejše človekove pravice. V tem primeru je bilo več žrtev, ugrabljeni pomorščaki in tudi njihove družine.

Slovenska policija je bila v stalnem stiku z družino ugrabljenega slovenskega državljana, zaradi zagotavljanja prenosa informacij in nudenja ostale pomoči. Ob tem se družini iskreno zahvaljujemo za izkazano zaupanje in sodelovanje. 

Vsi člani ugrabljene posadke so že v Švici

Vsi člani ugrabljene posadke so v Švici, kamor so v nedeljo, 28. oktobra 2018, dopoldne prispeli iz Lagosa. Po podatkih, ki smo jih prejeli od švicarskih kolegov, je slovenski državljan v dobrem zdravstvenem stanju.

V naslednjih dneh bo švicarska policija oziroma pristojni švicarski tožilec opravil razgovore z vsemi ugrabljenimi pomorščaki zaradi zbiranja dokazov v predkazenskem postopku zoper neznane storilce.

Vsi pomorščaki se bodo predvidoma v naslednjih dneh vrnili k svojim družinam.