Sorodne objave

 

Ministrstvo za promet je danes, 3. decembra 2010, organiziralo medresorsko novinarsko konferenco pred začetkom smučarske sezone, kjer je svojo vlogo predstavila tudi policija.

IMG 7565

Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi je spomnil na določilo Zakona o varnosti na smučiščih, da neposredni nadzor nad varnostjo in spoštovanjem reda na smučišču oz. nad ravnanjem smučarjev in drugih oseb na smučišču izvajajo nadzorniki smučišča, in ne več policisti.  

Na smučiščih bomo policisti na podlagi istega zakona ugotavljali predvsem prekrške, povezane s psihofizičnim stanjem smučarjev, in kršitve smučarjev, s katerimi so neposredno ogrožali druge uporabnike smučišč. Obravnavali bodo tudi nesreče na smučišču, v katerih se je nekdo hudo telesno poškodoval ali umrl.

IMG 7583

Zvočni posnetek izjave Alojza Sladiča (mp3) 


Dodal je, da bodo policisti nadzor na smučiščih izvajali občasno, in sicer na podlagi ocene varnostnih razmer na določenem smučišču. Pogosteje pa bodo ti nadzori zagotovo izvajani takrat, ko bodo smučišča bolje obiskana, to je med vikendi, prazniki in pa med šolskimi počitnicami.

Na koncu je Sladič še opozoril, da mora vsak smučar dobro poznati ukrepe za varno smučanje in 10 osnovnih FIS pravil, pa tudi znake, s katerimi so opremljena smušišča.


Gradivo in statistični podatki policije 

Nasveti smučarjem in drugim osebam na smučišču

 Pooblastila policistov na smučišču


Na novinarski konferenci sta priprave in delo glede varne smuke s svojega delovnega področja predstavila tudi generalni direktor Direktorata za železnice in žičnice mag. Ljubo Žerak in glavni inšpektor Prometnega inšpektorata RS mag. Jurij Kos.