Sorodne objave

 

Dan pred uradnim začetkom zimske sezone je včeraj, 14. novembra 2018, Družba za avtoceste v RS v AMZS-jevem centru varne vožnje na Vranskem organizirala okroglo mizo, na kateri so strokovnjaki različnih institucij ugotavljali, ali klimatske spremembe spreminjajo tudi zimsko službo. Predstavniki pristojnih služb, tudi Policije, so predstavili novosti in sporočili, da so na novo sezono dobro pripravljeni.

Mag. Ivan Kapun iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi je spomnil na zakonske določbe, ki veljajo pozimi, ko so vremenske razmere nepredvidljive in moramo udeleženci v prometu, predvsem vozniki motornih vozil, računati na možne hitre spremembe voznih razmer. Poudaril je, da je v spremenjenih voznih razmerah temeljni pogoj za varno udeležbo v prometu ustrezna zimska oprema motornega, pa tudi priklopnega vozila, za kar moramo poskrbeti pravočasno.

Več priporočil policije: Nasveti za varno zimsko vožnjo


Vodja službe za upravljanje prometa in prometne varnosti v družbi DARS Ulrich Zorin pa je pozval voznike, naj se v času zimskih razmer in še posebej napovedanega sneženja na pot odpravijo samo s predpisano zimsko opremo, naj upoštevajo prometno signalizacijo, ostanejo strpni in vožnjo prilagodijo razmeram na avtocesti. Povedal je še, da bo med letošnjimi novostmi zimske službe na avtocestah in hitrih cestah izločanje tovornih vozil v primeru zahtevnejših zimskih razmer, saj bosta Policija in cestninski nadzor družbe DARS nadzor z avtocestnih počivališč prenesla na traso avtocest. Poleg tega se uvajajo dodatni odseki za izločanje na odstavne pasove, postavljen pa bo tudi testni portal za čiščenje snega in ledu s streh tovornih vozil in priklopnikov na počivališču Murska Sobota - sever.

Več informacij na spletni strani DARS-a: Zaplužimo v novo sezono 

FOTO DARS spretnostni preizkus voznikov sneznih plugovNa Vranskem so včeraj pripravili tudi spretnostni preizkus v vožnji snežnih plugov. Namen dogodka Zaplužimo v novo sezono je bil opozoriti širšo in strokovno javnost o pomenu izvajanja zimske službe ter o izzivih, s katerimi se upravljavci cest in izvajalci zimske službe vsako sezono soočajo pri svojem delu.