Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so danes zjutraj skupaj s kriminalisti več policijskih uprav začeli izvajati operativne aktivnosti na območju policijskih uprav Maribor, Kranj in Ljubljana. Hišne preiskave so opravljali na podlagi sodnih odredb v zasebnih in poslovnih prostorih na 26 naslovih, na dveh pa so zasegli elektronske naprave. Hišne preiskave še vedno potekajo na 8 naslovih.

Pri preiskavah so iskali dokaze o storitvi 11 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril.

Predkazenski postopek poteka zoper 13 osumljencev. V skladu z določili Zakona o kazenskem postopku je bila 12 osebam odvzeta prostost in odrejeno pridržanje. Ena oseba je bila izpuščena, 11 pa jih je še v pridržanju.

Predkazenski postopek je bil uveden marca 2018 na podlagi prijave suma storitve kaznivega dejanja. Dokaze o storitvi kaznivih dejanj so preiskovalci zbirali tako s klasičnimi, kot tudi prikritimi preiskovalnimi ukrepi.

V preiskavi smo ugotovili, da so bančni uslužbenci v obdobju od septembra 2017 do oktobra 2018 pri opravljanju gospodarske dejavnosti - bančništva zahtevali zase in tudi za druge soosumljence, nedovoljene denarne nagrade v višini določenega odstotka ali vrednosti, kot protiuslugo za pridobitev konkretnega bančnega posla.

Znesek vseh zahtevanih nedovoljenih nagrad znaša najmanj 400.000 evrov, pri čemer vse nedovoljene denarne nagrade niso bile izplačane.

Pri današnjih aktivnostih sodeluje 53 preiskovalcev NPU in 57 kriminalistov iz policijskih uprav Maribor Ljubljana, Celje, Murska Sobota, Kranj, Koper in Novo mesto.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.