Sorodne objave

 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel odločitev, da za uspešno pomoč pri obvladovanju migrantske krize v obdobju 2015–2016, ki predstavlja eno izmed najtežjih preizkušenj na humanitarnem in varnostnem področju v času njene samostojnosti, podeli medalje za zasluge na varnostnem in vojaškem področju ter medalje za zasluge na civilnem področju državnim institucijam in posameznikom iz Slovenije ter držav Evropske unije. Odlikovanje je podelil v petek, 7. decembra 2018, v predsedniški palači.

IMG 3264 zm

Republika Slovenija je s pripravami na številen prihod migrantov začela že v prvi polovici leta 2015, intenzivneje pa se je nanj začela pripravljati julija 2015. Vlada je osrednjo usklajevalno vlogo dodelila Ministrstvu za notranje zadeve Republike Slovenije, ki je v ožji operativni del vključilo Policijo. Ta je z načrtnim delom in preudarnimi ukrepi obvladovala varnostne razmere ter zagotavljala nadzor na slovenskem ozemlju.

Slovenija pri tem ni bila sama. Materialno pomoč ji je v obliki opreme ali finančnih sredstev posredovalo 13 držav in šest mednarodnih organizacij in inštitucij. Z aktivno udeležbo policistov je sodelovalo 11 držav, še ena pa s sodelovanjem vojakov.

IMG 3585 zmMedaljo za zasluge so med drugimi prejeli:

  • Boštjan Šefic, takratni državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve
  • Andrej Špenga, takratni državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve
  • Marjan Fank, takratni generalni direktor policije
  • Policijska uprava Maribor, medaljo je prevzel njen direktor Danijel Lorbek
  • Policijska uprava Novo mesto, medaljo je prevzel njen direktor Janez Ogulin

Dogodka sta se udeležila v. d. generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, oba s svojimi najožjimi sodelavci. 

Več v sporočilu za javnost predsednika Republike Slovenije