Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Srbijo napotila sedemnajsto skupino policistov; tako bodo med 19. decembrom 2018 in 18. januarjem 2019 trije policisti in ena policistka pomagali srbskim kolegom nadzorovati prehajanje državne meje zaradi povečanega števila migrantov.

Pred odhodom jih je sprejel pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Janez Rupnik. Sprejemu sta prisostvovala tudi Vladimir Pocek, vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, in Roman Čoh iz istega sektorja ter Darjo Cizel iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije. Izkušnje prejšnje skupine je prenesel njen vodja Peter Lipič iz Policijske postaje Gorišnica (Policijska uprava Maribor).

IMG 4030

V Srbiji bodo en mesec naloge opravljali policisti Gorazd Lipovšek iz Policijske postaje Trbovlje (Policijska uprava Ljubljana), Robert Car iz Postaje mejne policije Petišovci (Policijska uprava Murska Sobota), Mojca Stanojević iz Postaje prometne policije Celje (Policijska uprava Celje) in Boštjan Pfeifer iz Policijske postaje vodnikov službenih psov Koper (Policijska uprava Koper).

Policisti bodo naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Rujan na srbsko-makedonski meji (območje občine Preševo). Slovenski policisti bodo naloge s področja varovanja državne meje izvajali v delovni policijski uniformi, ne bodo pa izvajali nalog s področja zagotavljanja javnega reda in miru.

IMG 4038

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Srbije, Generalno policijsko upravo, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Srbije v okviru skupnega ukrepanja, ki je bil podpisan 6. decembra 2016 v Rimu.