Ko so življenja ljudi ogrožena, moramo pripadniki različnih služb delovati kot dobro uigrana ekipa. Policisti ter zdravniki in reševalci pogosto ob nepredvidljivih okoliščinah in v bitki s časom skupaj rešujemo življenja ljudi. Da bi še bolj okrepili to sodelovanje, sta danes Ministrstvo za notranje zadeve - Policija in Univerzitetni klinični center Ljubljana podpisala letni načrt sodelovanja. Ob tem smo pokazali, kako naše zahtevno delo poteka v praksi.

Scenarij vaje

Zgodi se strelski pohod. Ljubosumni partner zaposlene v lokalu ustreli varnostnika in za talce vzame več nič hudega slutečih gostov. Specialci pridrvijo na kraj, onesposobijo oboroženega napadalca zavarujejo prostor in opravijo prvo triažo. Takoj za njimi vstopijo reševalci z zaščitno opremo, oskrbijo ranjene in prestrašene talce, najhuje poškodovane pa odpeljejo z rešilcem. To je bil scenarij današnje skupne vaje Specialne enote in reševalcev Reševalne postaje UKC Ljubljana. Oglejte si tudi video.

Clipboard05

Podpis načrta sodelovanja

Načrt sodelovanja med Policijo in Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana, katerega namen je dodatno okrepiti sicer dobro sodelovanje dveh služb ter spodbuditi tudi skupna usposabljanja, so podpisali minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar in generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Aleš Šabeder.

20190213 100713 zm

Poklukar: "Poslanstvo obeh organizacij, Policije in UKC Ljubljana, je skrb za prebivalce Slovenije"

"Pozdravljam današnji podpis sporazuma med Policijo in UKC Ljubljana. Gre za odlično sodelovanje, ki smo ga s sporazumom še nadgradili. Danes ste videli eno od ekstremnih situacij, ki si jih ne želimo. Ampak vsak dan potekajo situacije, kjer so udeleženci tako Policija kot reševalne službe. Jaz si želim dobrega sodelovanja in ravno današnji podpis sporazuma prispeva k temu, da dve organizaciji, kot sta Policija in UKC Ljubljana, svoje poslanstvo opravljata za ljudi, za prebivalce Slovenije in za njihovo varnost," je poudaril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Zvočni posnetek izjave Boštjana Poklukarja

Mag. Bobnar: "Klic v sili na 112 ali 113 v hipu sproži dobro utečen mehanizem našega sodelovanja"

Ob tem je generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar dejala: "Ko smo mi sami, naši bližnji ali povsem naključni, drugi ljudje življenjsko ogroženi, ko je pod vprašajem varnost ljudi, najprej pomislimo na številki 112 in 113. Ti dve številki sta sinonim za klic v sili, ki v hipu sproži dobro utečen mehanizem delovanja različnih služb. Policisti in ekipe nujne medicinske pomoči smo skupaj na prizoriščih hudih prometnih nezgod, požarov, samomorov, pri iskanju pogrešanih oseb in še mnogo je drugih primerov. Enega od možnih scenarijev ste videli tudi v današnji vaji. Kadar gre za reševanje življenj, morajo biti naše ekipe do potankosti uigrane. Ničesar ne smemo prepustiti naključju in nič ne sme iti narobe. O tem pa je treba razmišljati že prej, ne šele na terenu."

Ko gre za ljudi, ni prostora za tekmovalnost med službami

"Zato pozdravljamo podpis letnega načrta, ki bo dodatno okrepil sodelovanje med tema dvema službama. Dejstvo je, da si delimo poslanstvo in operativno delu na terenu. Tu ni prostora za tekmovalnost med službami. Pomembni so samo ljudje. Zato verjamem, da bo podpis letnega načrta poglobil naše sodelovanje in ga izboljšal tam, kjer je to še potrebno. Druženja na strokovnih srečanjih ali usposabljanjih, ko nismo obremenjeni z dejanskim reševanjem življenj, pa bodo učvrstila tudi medsebojne, kolegialne vezi, kar bo zagotovo dodatno pripomoglo k še večji sinergiji na terenu. Končni, pozitiven rezultat pa bodo najbolj občutili prav tisti, ki jim je naše delo namenjeno – to so tisti, ki v svoji najhujši stiski nestrpno čakajo na zvok siren. Čeprav si vsi najbolj iskreno želimo, da bi obe službi svoje znanje vedno pokazali le na vajah," je še dodala Bobnarjeva.

Zvočni posnetek izjave mag. Tatjane Bobnar

UKC Policija vaja 059

Šabeder: Skupen nastop različnih služb je učinkovitejši od posamičnega

"Različne službe se na terenu pogosto srečamo pri nalogah varovanja zdravja in življenja prebivalcev. Policija sodeluje pri varovanju kritične infrastrukture UKC Ljubljana in usposabljanju pripadnikov nujne medicinske pomoči za uporabo osebne varovalne opreme. UKC Ljubljana usposablja policijske bolničarje, ki so občasno tudi na terenu z reševalci reševalne postaje. S takšnim sodelovanjem in vajami želimo uigrati ekipe, da se spoznajo in da usklajeno delujejo v primerih, ko je treba učinkovito in hitro odreagirati na terenu. Policija s svojo letalsko enoto izvaja tudi medbolnišnične prevoze inkubatorja in kritično bolnih pacientov s helikopterjem. Pogosto pa lahko s skupnim nastopom v primeru preventivnih dejavnosti aktivno osveščamo prebivalce - naj izpostavim primer uporabe pirotehnike, kjer po več letih skupnih opozoril ugotavljamo, da se število poškodb v novoletnem času k sreči bistveno zmanjšuje," je poudaril Aleš Šabeder, generalni direktor UKC Ljubljana.

Zvočni posnetek izjave Aleša Šabederja

Vsebina in cilji letnega načrta

Načrt je široko zastavljen glede na potrebe, ki so se pokazale v praksi. Z njim bomo podrobneje določili protokol sodelovanja, pripravili skupna usposabljanja, izmenjali znanje in izkušnje. Načrt med drugim ureja tudi izvajanje helikopterskih prevozov, izmenjavo izkušenj pri nudenju psihološke pomoči zaposlenim v primeru hujših psihičnih obremenitev. Eden od ciljev pa je tudi sodelovanje na področju preventive in ozaveščanja o nevarnostih poškodb pri različnih aktivnostih.

Povezane vsebine

UKC Ljubljana Specialna enota (video)

 

Foto: UKC Ljubljana