Slovenska policija je v Srbijo napotila devetnajsto skupino policistov. Tako bodo med 27. februarjem in 29. marcem 2019 štirje policisti pomagali srbskim kolegom nadzorovati prehajanje državne meje zaradi povečanega števila migrantov.

V Srbiji bodo en mesec naloge opravljali policisti:

  • Matjaž Celar iz Sektorja kriminalistične policije (Policijska uprava Ljubljana)
  • Damjan Ficko iz Policijske postaje Lendava (Policijska uprava Murska Sobota)
  • Petra Kunač iz Policijske postaje Podlehnik (Policijska uprava Maribor)
  • Sanja Smiljanić iz Policijske postaje Postojna (Policijska uprava Koper)

IMG 5556

Pred odhodom jih je sprejel direktor Uprave uniformirane policije mag. Srečko Jarc. Sprejemu sta prisostvovala tudi Vladimir Pocek, vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, in Roman Čoh iz istega sektorja ter Darjo Cizel iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije. Izkušnje prejšnje skupine je prenesel njen vodja Ivan Nemanič iz Policijske postaje Metlika (Policijska uprava Novo mesto).

Slovenski policisti bodo naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Rujan na srbsko-makedonski meji (območje občine Preševo). Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi; uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Srbije, Generalno policijsko upravo, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Srbije v okviru skupnega ukrepanja, ki je bil podpisan 6. decembra 2016 v Rimu.

Povezane vsebine

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijamiAktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami