Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar je danes, 20. marca 2019, sprejela delegacijo visokih predstavnikov ameriškega oddelka za boj proti drogam DEA (United States 
Drug Enforcement Administration), ki jo je vodili evropski regionalni direktor Kevin M. Scully. Srečanja se je udeležil tudi mag. Boštjan Lindav, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

 IMG 8394

Slovenska kriminalistična policija z DEA-o sodeluje že vrsto let, še posebej intezivno po letu 2008, ko je DEA odprla področno pisano na Dunaju. Gre za sodelovanje tako pri konkretnih zadevah kot tudi pri izmenjevanju operativnih informacij.

Tako intenzivno sodelovanje je potekalo pri preiskovanju različnih kaznivih dejanj s področja tihotapljenja velikih količin kokaina iz Južne Amerike v Evropo in tudi v Slovenijo, pri čemer so nam agenti DEA nudili strokovno, tehnično in vsebinsko podporo. Na podlagi sodelovanja smo uspešno preiskali veliko število osumljencev teh kaznivih dejanj tako v Sloveniji kot drugje po Evropi.

IMG 8386

V letu 2013 smo bili prav na podlagi odličnih profesionalnih odnosov povabljeni, da se udeležimo mednarodnih letnih konferenc IDEC (International Drug Enforcement Conference), ki združujejo preiskovalce s področja tihotapljenja prepovedanih drog s celega sveta. Glavni namen teh konferenc je izmenjava operativnih podatkov in informacij med posameznimi državami članicami v okviru posameznih delovnih skupin. Gre za izjemno koristne vire informacij o članih različnih mednarodnih kriminalnih združb, ki se povezujejo s člani kriminalnih združb tudi v Sloveniji.

Zaradi odličnega sodelovanja ter pomoči slovenski kriminalistični policiji pri opravljanju nalog oziroma pri preiskovanju kaznivih dejanj s področja tihotapljenja prepovedanih drog v mednarodnem merilu je slovenska policija področni pisarni DEA iz Dunaja v juniju 2015 podelila tudi srebrni znak policije za sodelovanje.