Sorodne objave

 

Pred generalno direktorico policije mag. Tatjano Bobnar je danes, 20. maja 2019, v Policijski akademiji v Tacnu slovesno zaprisegla peta generacija pomožnih policistov. Potem ko so uspešno zaključili usposabljanje, se 25 novih pomožnih policistk in policistov sedaj pridružuje pomožni policiji, "eni ključnih enot nacionalnih varnostnih struktur", kot je ob tem dejala generalna direktorica policije. Ob tem pa že sprejemamo prijave novih kandidatov za pomožne policiste.

IMG 2593

Javni razpis za kandidate za pomožne policiste

Rok za prijave: do 31. julija 2019 ali 31. januarja 2020

Slovesnosti ob zaključku usposabljanja 4. skupine pomožnih policistov so se poleg organizatorjev in izvajalcev usposabljanja udeležili tudi državna sekretarka mag. Melita Šinkovec, namestnik generalne direktorice policije Jože Senica, direktor Uprave uniformirane policije mag. Srečko Jarc in pomočnik direktorja Policijske akademije mag. Ivo Holc.

Skupino 25 kandidatov za pomožne policiste, ki so uspešno opravili usposabljanje, in pa sam potek njihovega usposabljanja, je nekoliko podrobneje predstavil vodja usposabljanja Igor Stošič. Povedal je, da je osnovno usposabljanje v Gotenici potekalo med 4. in 29. marcem 2019, praktični del usposabljanja pa je potekal med 1. in 23. aprilom. Od 27 kandidatov, ki so se začeli usposabljati, je usposabljanje uspešno zaključilo 25 kandidatk in kandidatov za pomožne policiste.

Z današnjo skupino novih pomožnih policistov vred ima Policija sklenjene pogodbe s 476 pomožnimi policisti, največ jih ima Policijska uprava Maribor, najmanj pa PU Nova Gorica.

IMG 2535

Svoje vtise z usposabljanja v Gotenici in praktičnega urjenja na policijskih postajah je v imenu celotne generacije predstavil pomožni policist Mirko Klobučar ter se ob tej priložnosti zahvalil pedagoškemu kadru Policijske akademije, pa tudi vsem mentorjem na policijskih postajah, kjer so delo spoznavali v praksi.

20190520 131626

Slednjič se je po dvorani glasno razlegla zaprisega novih pomožnih policistov: "Slovesno prisegam, da bom pri izvajanju nalog policije vestno, odgovorno, humano in zakonito izpolnjeval svoje naloge ter spoštoval človekove pravice in temeljne svoboščine!"

IMG 2566

Pomožne policiste je nazadnje nagovorila še generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar. "Upam, da boste prostovoljno službo v pomožni policiji opravljali s ponosom. Biti pomožni policist ali policistka je namreč pomembna in častna naloga," jim je dejala generalna direktorica policije.

Ob tej priložnosti je izrazila zadovoljstvo, da se trend nekajletnega zmanjševanja sestave pomožne policije, ki je bil posledica finančne krize, zdaj vendarle ponovno obrača navzgor. "V zadnjih letih smo namreč uspeli sprejeti nekaj ukrepov, s katerimi pomožna policija spet pridobiva veljavo, kakršno so imeli nekdanji t. i. rezervisti, s tem pa tudi ugled ter zaželenost med občani."

Novim pomožnim policistom je čestitala za uspešno zaključeno usposabljanje in pridobitev novih znanj, s pomočjo katerih bodo skupaj s policisti pomagali zagotavljati varnost, ko jih bo država potrebovala. "Danes ste svoje učno obdobje pri nas nadgradili še s podpisom pogodbe in uradno zaprisego. To pomeni, da bomo odslej računali na vas. Vpoklicali vas bomo ob dogodkih, kot so večje naravne in druge nesreče, v primerih, ko bi bila huje ogrožena javna varnost, v krizi oziroma izrednem ali vojnem stanju in podobno. Vpoklicali vas bomo tudi, kadar bo treba nadomestiti izpad ali manko večjega števila aktivnih policistov," je pojasnila Bobnarjeva.

Kot je dodala, si nobeno resno podjetje, nobena organizacija dandanes ne more in ne sme privoščiti, da ne bi bila že vnaprej pripravljena na morebitne nepredvidene zahtevne situacije, tako v smislu takojšnje odzivnosti in usposobljenosti kot tudi logistike in kadrov: "Zato bi lahko rekli, da ste pomožni policisti naš plan B, ki pa zdaj prehaja v plan A. Kajti v zadnjem času, vse od migrantske krize v 2015, so pomožni policisti postali nepogrešljiv del policije zlasti na področju varovanja državne meje. Tudi trenutna situacija je takšna, da je pomoč pomožnih policistov na zunanji schengenski meji neprecenljiva. Obstaja velika verjetnost, da nam boste morali tudi sami že v kratkem priskočiti na pomoč pri omejevanju nedovoljenih migracij."

Za zaključek se je novim pomožnim policistom zahvalila: "Kljub svojim številnim zadolžitvam ste se zavestno odločili, da boste k skupni varnosti prispevali več kot ostali državljani. Takšno razmišljanje je resnično hvalevredno, zlasti v današnjem času čedalje bolj prevladujočega družbenega egoizma ter individualizma. Pri vas so pomoč, solidarnost, pripadnost in sodelovanje še vedno visoko na lestvici osebnih vrednot. Še dobro, da vas imamo. Dobrodošli v modri družini! Ko bo treba, nam boste torej pomagali, in ta zavest, da ste v pripravljenosti za vse nas v Republiki Sloveniji, je pomirjujoča. Za to se vam zahvaljujem in želim, da bi dobro služili ljudem."

Povezane vsebine

Vključite se v pomožno policijo

Pogosta vprašanja in odgovori o pomožni policiji