Sorodne objave

 

Frontex, Evropska agencija za obalno in mejno stražo, lahko izvaja operacije v državah, ki mejijo na Evropsko unijo v razmerah, ki zahtevajo povečano operativno pomoč. Z jutrišnjim dnem, 22. maja 2019, Frontex začenja prvo operacijo izven Evropske unije na kopenski meji med Albanijo in Grčijo. Operacija se začenja na zaprosilo albanskih pristojnih organov kot pomoč pri upravljanju meja. 

Sodelujoče države so Avstrija, Hrvaška, Češka, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Latvija, Nizozemska, Romunija, Poljska in Slovenija. Slovenija sodeluje s štirimi policisti za varovanje meje in dvema patruljnima voziloma (na fotografiji).

f2

Glavni cilji operacije v Albaniji so večplastni, in obsegajo: nadzor meje, odkrivanje tihotapcev ljudi, odkrivanje ukradenih avtov, ponarejenih dokumentov, orožja in drog, zaseg trošarinskega blaga ter preprečevanje čezmejne kriminalitete.

Osnovni namen operacije je pomoč pri nadzoru meje, soočanju z nedovoljenimi migracijami in čezmejno kriminaliteto, vključno s tihotapljenjem ljudi, trgovino z ljudmi in terorizmom, ter prepoznavanje morebitnih varnostnih tveganj in groženj. Dodaten cilj je izmenjava operativnih informacij, poklicnih izkušenj in dobrih praks. Uradniki, ki jih bo napotil Frontex, bodo pomagali tudi pri odkrivanju ukradenih avtomobilov, drog in orožja, preverjanju dokumentov ter ugotavljanju identifikacije in državljanstvu migrantov.

Vse aktivnosti, vključno z nadzorom meje in preverjanjem dokumentov, uradniki agencije Frontex izvajajo ob prisotnosti albanskih uradnikov. Oprema, ki jo uporabljajo uradniki Frontexa, so patruljna vozila, oprema za nadzor meje, oprema za ugotavljanje ponarejenih dokumentov. Osebje agencije šteje 50 uradnikov, kamor spadajo uradniki za varovanje meje, strokovnjaki za dokumente, strokovnjaki za izvajanje razgovorov s tujci, strokovnjaki za odkrivanje ukradenih avtomobilov, prevajalci in kulturni mediatorji.

f3

Zakaj je Frontex prisoten na Zahodnem Balkanu?

Sodelovanje z državami Zahodnega Balkana je za Frontex prioriteta. Agencija državam v regiji pomaga pri izpolnjevanju standardov EU in dobrih praks pri upravljanju meja in varnosti. V regijo je Frontex napotil tudi uradnike za zvezo. Migranti, ki prihajajo preko vzhodnosredozemske poti, in boljši vremenski pogoji pogojujejo povečanje migrantskih tokov po zahodnobalkanski poti. Kopenska meja med Albanijo in Grčijo je že precej dolgo obremenjena z nezakonitimi migracijami. Na grško-albanski meji se soočajo predvsem za naslednjima pojavoma:

  • krožno migracijo državljanov Albanije, ki v Grčijo vstopajo nezakonito z namenom iskanja zaposlitve na črnem trgu, ter migranti, ki izvirajo izven regije ter predhodno vstopajo nezakonito v Grčijo iz      Turčije po morju ali kopnem,
  • migranti, ki izvirajo iz držav izven regije in nadaljujejo potovanje preko Grčije in Albanije v ostale države Evropske unije z namenom prečkanja Zahodnega Balkana.

Vir: Frontex