Sorodne objave

 

V sklopu projekta Mlade veleposlanice smo danes, 12. junija 2019, gostili skupino dijakinj drugih in tretjih letnikov slovenskih srednjih šol ter jih seznanili z delom policije in notranjega ministrstva. V uvodnem delu obiska sta dijakinje sprejela generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki jim je podrobneje predstavil delo ministrstva.

 IMG 9264

V uvodnem nagovoru je Bobnarjeva mladim veleposlanicam predstavila aktivnosti policije ter ob tem izpostavila, da je za mlada dekleta pomembno, da zasledujejo svoje cilje, saj je prostor za ženske tudi v policiji. Ob tem jim je za popotnico in vzpodbudo na njihovi poti povedala znan rek Dostojevskega: "Če se na poti proti cilju ustavljaš, da bi vrgel kamen v vsakega psa, ki laja nate, ne boš nikdar prispel do cilja."

IMG 9275

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je predstavil delo svojega resorja, ključne izzive na ministrstvu, od migracijske problematike do uvajanja digitalizacije, ter razvojne načrte za prihodnost. Z mladimi veleposlanicami je delil svoje izkušnje in prigode iz mednarodnih srečanj ter jim zaupal marsikatero modrost, ki so jim dekleta z velikim zanimanjem prisluhnila.

Dogodka se je udeležila tudi državna sekretarka na notranjem ministrstvu mag. Melita Šinkovec. Iz zunanjega ministrstva pa so mlade veleposlanice spremljale tudi državna sekretarka Simona Leskovar, vodja Diplomatskega protokola Nataša Prah, vodja Sektorja za nove izzive in grožnje Tanja Miškova ter strokovna sodelavka Petra Trkov.

IMG 9371

V nadaljevanju sta jim Suzana Rudež iz Sektorja za razvoj in sistemske naloge in Anita Lorbek iz Sektorja za mednarodne policijske operacije na Generalni policijski upravi predstavili organiziranost in delo policije. Med mednarodnimi dejavnostmi sta posebej izpostavili tudi sodelovanje slovenskih policistov in policistk v mednarodnih civilnih misijiah.

IMG 9416

Na srečanju so dekletom predstavili še delo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter različne projekte iz programov Erasmus, v katere se lahko vključijo že kot dijakinje. Poleg tega jim je bilo predstavljeno delovanje Konzularne službe na zunanjem ministrstvu in sodelovanje z notranjim ministrstvom.

IMG 9384

Ob robu dogodka je minister Boštjan Poklukar obiskal tudi Policijsko akademijo v Tacnu.

Projekt Mlade veleposlanice je v sodelovanju s tujimi ambasadorkami 8. marca letos zagnalo Ministrstvo za zunanje zadeve in s posebnim natečajem izbralo deset srednješolk, ki jim bo na ta način približalo vlogo in aktivnosti žensk na področju mednarodnih odnosov, zunanjih zadev in diplomacije. Več o projektu na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve: Ob dnevu žensk začenjamo projekt "mladih veleposlanic".