Sorodne objave

 

Na Bledu smo danes, 14. junija 2019, slovesno odprli 26. Pohod razuma, volje in moči – Brajnikov memorial 2019. Tekmovanje velja za eno najtežjih športnih preizkušenj pripadnikov vseh varnostnih struktur v Sloveniji: Policije, Slovenske vojske, Uprave RS za zaščito in reševanje in gorskih reševalcev. Poteka v spomin na pokojnega policista, gorskega reševalca in gornika Mitjo Brajnika, ki je življenje izgubil v tragični nesreči ob usposabljanju gorskih reševalcev na Okrešlju 10. junija 1997.

Letos se je na zahtevno dvodnevno traso na območju Bleda, Bohinja in Julijskih Alp podalo 26 ekip. Dva dni bodo tekmovalci preizkušali svoje fizične in psihične zmogljivosti v plavanju, kolesarjenju, teku, gorskem pohodu, veslanju, prečenju reke ter preizkusu vzdržljivosti in znanja iz prve pomoči.

20190614 091209

Tekmovanje je slovesno odprl minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je v nagovoru dejal, da je to najtežje tekmovanje slovenskega varnostno nacionalnega sistema, na katerem lahko nastopijo le najboljši. Spomnil je na Mitjo Brajnika, ki je izgubil življenje – prav na usposabljanju – da bi pomagal drugim. Prav tako povsod pomagajo policisti, vojaki, reševalci in gasilci, zato je tekmovalcem izrazil spoštovanje, saj je njihovo delo posebno poslanstvo, ki ga ne zmore vsak. Zaželel jim je dober uspeh, predvsem pa, da vse ekipe jutri pridejo na cilj.

20190614 090912

Tekmovalce je pozdravila tudi generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar, ki je dejala, da se v ekstremnih naporih udeleženci ne ozirajo na lastne rezultate in uspeh, ampak na uspeh celotne ekipe. Gre za skrb za sočloveka, spodbujanje medsebojnega povezovanja za skupno dobro in iskren timski duh, brez katerega naloga ne more biti opravljena. Posebej se je zahvalila organizacijskemu komiteju za dolgoletno organizacijo. Brajnikov memorial že dolga leta organizira Športno društvo – Bled 92 v sodelovanju s Policijsko upravo Kranj, Generalno policijsko upravo, Slovensko vojsko in Upravo RS za zaščito in reševanje. Da bi tekmovanje za Brajnikov memorial potekalo tudi v prihodnje, je Policija s Športnim društvom – Bled 92 podpisala sporazum in zagotovila več finančnih sredstev.

Namestnik načelnice Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš je dejal, da bodo vsi tekmovalci na koncu zmagovalci in jim zaželel uspešno tekmovanje, predvsem pa, da bi minilo brez poškodb.

Stanislav Lotrič iz Uprave RS za zaščito in reševanje je poudaril, da je pomembno, da se vsi sistemi reševanja srečujejo, sodelujejo in tekmujejo zato, da lahko opravljajo svoje poslanstvo. Vsem tekmovalcem je želel veliko moči, volje in razuma, da bodo uspešno prišli do cilja.

Tudi župan Občine Bled Janez Fajfar je tekmovalcem želel vse dobro in izrazil zadovoljstvo, da se tekmovanje odvija na Bledu.

20190614 090810

Po slovesni otvoritvi se je tekmovanje začelo s plavanjem v Blejskem jezeru in nadaljevalo s kolesarjenjem proti Smokuški planini, gorskim pohodom na Stol in Javornik, nato se bo nadaljevalo s kolesarjenjem proti Jesenicam do Krnice in pohodom do Zatrnika. Prvi dan tekmovalci zaključijo s streljanjem na biatlonskem strelišču na Pokljuki. Tekmovanje bodo nadaljevali naslednji dan s tekom ob Bohinjskem jezeru, veslanjem od kampa Zlatorog do mostu, kolesarjenjem od gostišča Kramar na Oblakovi planini, gorskim pohodom prek Planine Ricman in Planine Prihod do mostu čez Savo Bohinjko v Ribnem, kjer prečijo reko in zaključijo tekmovanje s tekom do prireditvenega prostora pod Ribensko goro v Ribnem na Bledu.

Zaključek in slovesna razglasitev rezultatov 26. Pohoda razuma, volje in moči – Brajnikovega memoriala 2019 bo v soboto, 15. junija 2019, ob 15. uri na prireditvenem prostoru pod Ribensko goro v Ribnem na Bledu.