Sorodne objave

 

Lani smo policisti v Sloveniji odkrili kar 41 prostorov za t. i. hidroponično gojenje konoplje, v prvih treh mesecih letos pa že 13. Na današnji novinarski konferenci smo podrobneje predstavili sedem najnovejših uspešno zaključenih kriminalističnih preiskav na področju prepovedanih drog ter spregovorili o problematiki njihovega gojenja in uživanja.

IMG 9709

 Na novinarski konferenci so sodelovali (na fotografiji z desne) Aleksander Kranjc iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, mag. Branko Japelj, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, in mag. Boštjan Lindav, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Kranj.


Pet primerov smo obravnavali na območju ljubljanske, dva pa na območju kranjske policijske uprave. Večinoma smo jih s hišnimi preiskavami, pri katerih smo zasegli večje število konopljinih sadik (t. i. skunk) in tehnične opreme za njihovo gojenje, zaključili minuli teden. Vse osumljence smo kazensko ovadili zaradi suma storjenih kaznivih dejanj s področja prometa s prepovedanimi drogami.

Več informacij o teh preiskavah v gradivu  in prezentaciji 

IMG 9756

Zvočni posnetek izjave Branka Japlja (mp3)  

IMG 9731

Zvočni posnetek izjave Boštjana Lindava (mp3)  


V vseh opisanih primerih so osumljenci zelo dobro uredili in opremili prostore, v katerih so gojili konopljo. Pri tem so uporabljali različne pripomočke, s katerimi so nadzorovali njeno rast ter vzdrževali toploto in vlago v prostorih, uporabljali so tudi umetna gnojila in druge kemikalije. Poleg tega so skrbeli za učinkovito zračenje prostorov z več filtri, da se v okolici objektov ne bi zaznal vonj po tej prepovedani drogi.

S posamezno odraslo rastlino gojitelj pridela približno 25 gramov posušenih delcev rastline, ki so primerni za nadaljnjo prodajo. Na črnem trgu se cena za kilogram hidroponično gojene konoplje (t. i. skunka) giba med 4.000 in 5.000 evri. V idealnih razmerah potrebujejo gojitelji za eno "žetev" od 3 do 4 mesece, tako da lahko na leto izvedejo tri "žetve" tako pridelane prepovedane droge, ob posebej idealnih pogojih pa je možnih celo do 6 »žetev« na leto.

IMG 9749

Zvočni posnetek izjave Aleksandra Kranjca (mp3) 


Višji kriminalistični inšpektor Aleksander Kranjc iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi pa je navedel več statističnih podatkov na področju prepovedanih drog (število obravnavanih kaznivih dejanj in prekrškov, tihotapske poti, količina zaseženih prepovedanih drog ...).

Med drugim je pojasnil, za kaj gre pri hidroponičnem načinu gojenja konoplje, s katerim pridelovalci dosežejo večje deleže THC-ja kot pri konoplji, gojeni na prostem. Nov način proizvodnje marihuane v zaprtih prostorih postaja v Evropi, Kanadi in ZDA čedalje večji problem, saj je učinek te konoplje veliko močnejši, način njenega gojenja pa je tudi teže odkriti.


Več statističnih podatkov in informacij o tej problematiki v gradivu