Sorodne objave

 

V Srbijo danes odhaja 23. skupina slovenskih policistov. Ti bodo med 17. julijem in 16. avgustom 2019 pomagali srbskim kolegom nadzorovati prehajanje državne meje zaradi povečanega števila migrantov.

 MG 8677

V Srbiji bodo en mesec naloge opravljali policisti Igor Kozmelj iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto, Vinko Gajšt iz Policijske postaje Lendava na Policijski upravi Murska Sobota in Boštjan Oblak iz Policijske postaje Škofja Loka na Policijski upravi Kranj.

Slovenski policisti bodo naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Rujan na meji med Srbijo in Severno Makedonijo (območje občine Preševo). Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi; uporabljali bodo tudi službena vozila in opremo.

Pred odhodom jih je sprejel pomočnik vodje Službe generalnega direktorja policije (SGDP) Vinko Trebše, ki jim je med drugim zaželel uspešno delo in varno vrnitev domov. Na delovnem sestanku sta prisostvovala tudi Darjo Cizel iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi (GPU) in Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v SGDP GPU. Izkušnje policistov iz prejšnje skupine pa je prenesel Mirzet Šehić iz Operativno-komunikacijskega centra na Policijski upravi Ljubljana.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Srbije, Generalno policijsko upravo, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Srbije v okviru skupnega ukrepanja, ki je bil podpisan 6. decembra 2016 v Rimu.

Povezane vsebine

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami