Sorodne objave

 

Policijska uprava Celje in Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) sta včeraj, 4. maja 2022, v Centru varne vožnje ZŠAM v Ljubečni priredili praktični prikaz usmerjanja prometa v križišču, kjer je na poligonu varne vožnje promet v križišču urejal policist.

Kandidati za voznike med usposabljanjem FotoNinaKumerdej AVP

V dveh urah se je na poligonu preizkusilo okrog 40 kandidatov za voznike različnih kategorij in tudi toliko učiteljev vožnje.

V Sloveniji se vsako leto za voznike vseh vozniških kategorij usposablja okrog 30.000 kandidatov. Policija in AVP zaznavata, da so situacije, ko promet v križiščih ureja policist, zelo redke, zato se vozniki v takih situacijah ne znajdejo najbolje, kar lahko ustvarja zastoje ali druge neljube dogodke na cestah. Tudi med usposabljanjem za vozniški izpit je tovrsten praktičen preizkus izjemno redek, zato bosta Policija in AVP usposabljanja, kakršno je bilo danes na poligonu Ljubečna, še prirejali.

Policist med usmerjanjem v kriziscu FotoNinaKumerdej AVP

Mag. Elvis A. Herbaj, vodja Oddelka za cestni promet v Sektorju uniformirane policije na PU Celje, je ob tem izpostavil: "Pred mesecem dni smo izvajali usposabljanje policistov v realnem prometu v dveh križiščih v Celju. Pri tem smo ugotovili, da velika večina, okrog 85 odstotkov voznikov, kolesarjev in pešcev, ne pozna pravil obnašanja pri vožnji ali prečkanju križišč, kadar promet ureja policist. Prav tako smo opazili, da so učitelji vožnje zaznali našo prisotnost in so kandidate samoiniciativno večkrat pripeljali v obe križišči. Zato smo se odločili, da ponudimo možnost kandidatom in da usposabljanje izvedemo tudi na varni neprometni površini. Ob tem nas zelo veseli velik odziv, saj s tem dosegamo svoj namen, tj., prispevati k večji prometni varnosti."

Direktor Javne agencije RS za varnost prometa Jože Hribar, univ. dipl. inž. str., pa je dejal: "Takšen način praktičnega usposabljanja je za vse kandidate za voznike kot tudi za učitelje vožnje izjemno koristen. V varnem okolju poligona, na neprometni površini, tako osvojijo znanje, ki ga potrebujejo za varno udeležbo v prometu. Želimo si, da bi takšen način prisotnosti policistov na neprometnih površinah postal praksa večkrat letno. Tako bodo prihodnji vozniki pridobivali izkušnje, ki jim bodo koristile v realnem prometu. Osnovno poznavanje znakov policistov je nuja za prav vsakega udeleženca v prometu, zato bomo za ozaveščanje javnosti poskrbeli tudi z objavami na naših družbenih omrežjih."

 

Foto: Javna agencija RS za varnost prometa